Май
е време да се поразмърдам! Нещо ме е прихванало и не ми се обработват рецепти и
снимки, а съм се задръстила с такива. Някъде имам снимки, но не си спомням количествата
на продуктите, пък някъде и не помня всички продукти, които съм вложила;
другаде пък снимките не ми харесват, ще ми се да повторя и така се размотавам…
Тази
питка вече не е актуална, известна е отдавна. Снимките имам от преди 4,5
години, имам ги заедно с рецептата в готварски сайт, но я нямам в блога си. Положих
труд да преведа рецептата и да направя питката, за да мога подробно да обясня приготвянето
ѝ. Трябва да си заеме място в блога, поне заради труда, който съм положила!
:))).
Някои
от поетапните снимки съм загубила от толкова преинсталирания на компютъра, но
има запазени три от единия от източниците и ги използвам за по-подробно
онагледяване.
Приготвяне
760
г брашно
250
мл прясно мляко
125
мл олио
2
бр. яйца
10.5
г суха мая /за 750 г брашно/
1
ч.л. захар
2
ч.л. сол
За намазване на
листовете
100
г масло
За намазване и
поръсване на питката
1
бр. жълтък
30
мл прясно мляко
2-3
с.л. сусамово семе
1
с.л. ленено семе
Приготвяне
Три
пъти пресятото брашно се поставя в купа. Добавят се захарта, сухата мая,
яйцата, олиото, затопленото прясно мляко и солта. Меси се 20-30 минути, докато
се получи еластично тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя 1 час да втаса
на топло (да удвои обема си).
Маслото, което ще се използва за намазване на листата, се разтопява. Втасалото тесто се обръща върху плота. Работи се с леко намаслени ръце, за да не лепне. Разделя се на две равни части (за по-голяма точност може да се премери). Взема се едното парче. От него ще се оформи големия *венец* (корона). Разделя се на 5 равни части (може и те да се претеглят, за да са еднакви). Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см.
Взима се кръгла форма за печене със сваляща се страна, която се маха. На дъното на формата се слага хартия за печене. Отгоре се поставя първият лист тесто
Маслото, което ще се използва за намазване на листата, се разтопява. Втасалото тесто се обръща върху плота. Работи се с леко намаслени ръце, за да не лепне. Разделя се на две равни части (за по-голяма точност може да се премери). Взема се едното парче. От него ще се оформи големия *венец* (корона). Разделя се на 5 равни части (може и те да се претеглят, за да са еднакви). Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см.
Взима се кръгла форма за печене със сваляща се страна, която се маха. На дъното на формата се слага хартия за печене. Отгоре се поставя първият лист тесто
Чужд източник |
и се
намазва с разтопено масло. Последователно отгоре се слагат още 3 листа, като
всеки се намазва с масло. Петият лист малко се доразточва, така че като се
сложи върху четирите намаслени листа, да покрива краищата им и ръба му да
достигне дъното на тавата. Този лист НЕ се маже с масло.
Правят се 4 прави разрязвания върху тестото, като се започва на 1 см от края , през средата, до 1 см на противоположния край. Оформят се 8 сектора.
Правят се 4 прави разрязвания върху тестото, като се започва на 1 см от края , през средата, до 1 см на противоположния край. Оформят се 8 сектора.
Чужд източник |
Взема се
внимателно върха на един сектор от средата и се обръща навън. Последователно се
обръщат всички сектори. Така се образува един *венец* (корона).
След като се направи първият *венец*, започва да се прави по-бързо и вторият. За целта се отрязва едно парче - около 1/4 от втората половина на тестото. Това парче по-късно ще се постави в средата на хляба. Оформя се на топка и се оставя настрана.
От останалото 3/4 тесто се оформя малкият *венец*. Тестото се разделя на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 14 см. Процедира се като при големия венец - последователно се намазват 4 листа с разтопено масло и се слагат един върху друг, а отгоре - петият лист, малко по-разточен и не се маже с масло.
Така оформеното тесто се премества внимателно в средата на големия венец, на празното място.
Разделя се на сектори, както се раздели първият венец, но тук
трябва да се внимава - този път трябва така да се разреже, че разрезите да са
перпендикулярни към средата на листенцата от големия венец.
Когато се обърнат
листенцата на малкия венец (връхчетата на ново получените сектори) навън, то те
трябва да попаднат МЕЖДУ листчетата на големия венец, а не върху тях.
След като двата венеца са готови, в средата се поставя отделената топка тесто.
Питката се оставя да втаса за още 30 минути. След това се намазва с разбития с млякото жълтък и се поръсва със семената (в средата с ленено семе, а листенцата - със сусамовото семе).
Тавата (формата) с питката се поставя в друга, по-голяма тава (може да се ползва тавата от фурната) и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отгоре се покрива с лист хартия за печене или фолио и се пече 10 минути при 200 градуса С. След това хартията (фолиото) се маха и се допича още 20-25 минути при температура 180 градуса С.
* За направата на тази питка може да се ползва по избор всяко тесто с мая, с
което се прави питка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много старателно направена питка. Така хубаво си я изваяла, Инче :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат остатък от деня.
Благодаря, Габи!
ИзтриванеХубава вечер!
Тили, всичко с времето си, нали знаеш. ;) И аз съм насъбрала така снимки и рецепти, но здраве да е. За да не забравям (защото много "обичам" такива ситуации), си записвам какво съм ползвала и след време съм спасена. :)
ОтговорИзтриванеА питката ти наистина е празнична, много е красива!
Усмихнат ден!
Гери, и аз взех да записвам, но понякога забутам листчетата, докато да ги препиша в компютъра! :)))
ИзтриванеПоздрави!
Инче, чудна пита си приготвила,като слънчево цвете.Напротив винаги е актуална и хубаво си направила,че си я написала,тук и е мястото,както казваш поне заради труда и старанието ти а и колко млади домакини тепърва,ще приготвят празнични пити. :) Поздрави,Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Поне ще е спомен за нещо, което съм сътворила! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ох, Инче, и при мен е истинска каша. Ако нещо се загуби, но пък много съм харесала, просто приготвям отново и така, поне е сигурно, че рецептата си е заслужавала :)
ОтговорИзтриванеПри мен достигна уханието на топъл хляб и си отчупих крайче от красивата ти питка!
Поздрави!
Танче, колко пъти повтаря, че и потретвам! :)))
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Чудесна е, Тили!
ОтговорИзтриванеГрейнала като слънце :)
Прегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПрегръдка!
Инче,не си само ти с камара от изостанали снимки,нали знаеш :)) .
ОтговорИзтриванеСъс сигурност тази красота трябва да я има тук,това е питка еталон!
Прегръдки!
Знам, Роси! Но вие имате време, млади сте още! :) А моят труд ще иде в кошчето!
ИзтриванеПрегръдка!
Много добре си направила, че си решила да покажеш питката, Тили, защото е повече от майсторски направена! И си е съвсем актуална, особено като си хапват домашните от нея :) Затова направо я направи отново.
ОтговорИзтриванеА за снимките - всички си имаме такива купища ...
Хубава вечер, Тили! И пак да покажеш нещо "старо" :)
Благодаря, Бени!
ИзтриванеПравила съм я няколко пъти, но повече не съм снимала, защото вече я бях качила в сайта, пък за тук не се бях сетила.
Има и стари, има и нови неща. А пък колко още неща съм планувала за готвене и снимане! Като при всички вас. Дано само да имам времето! :)
Хубав ден!
Да, времето все не стига ... Но желанието ни стимулира да бъдем магьосници и все някак да вместим между задълженията и нещата, които може и да не правим, но пък ни доставят голямо удоволствие и удовлетворение :)
ИзтриванеДо скоро, Тили! Уютен истински зимен ден ти желая!
Тили, и аз съм същата с рецептите, и със снимките, а тези дни оправихме и стария компютър, (уж го бяхме отписали)където открих снимки за две три години - от 2010г. до 2012г....ще падне овъртолване сега:))
ОтговорИзтриванеПравила съм и аз тази питка, като оформяне, но като рецепта - един господ знае коя съм ползвала!
Много е красива твоята!
Поздрвави!
Весе, питката става с всякакво тесто за питки. Тук интересен е начина на оформление.
ИзтриванеС рецептите и снимките всички сме така. То от толкова интересни рецепти! ...
Поздрави!
Нищо, че си я правила отдавна, тази питка е все още доста актуална, а и е толкова красива, че винаги може да украси трапезата ни. И аз я правих с майка ми преди доста време, но не се запази толкова добре формата. :)
ОтговорИзтриванеА иначе при мен пък е точно обратното.... Малко материал насъбран и общо взето понякога искам да публикувам нещо, но като нямам снимки... Блогът отлежава със седмици..
Много добре си онагледила процеса, Инче!
Прегръдка!
Светле, много си млада - всичко е пред теб. Докато дойдеш на моите години, няма да имаш място в блога си за всички рецепти и снимки! :)))
ИзтриванеПрегръдка!
Инче, поздравления за перфектното изпълнения на това слънце!
ОтговорИзтриванеВинаги има нужда да се показват рецепти и на по масови неща! Това, че ние сме ги правили, не значи, че всички знаят рецептата!
Сърдечни поздрави!
Благодаря, Христинка!
ИзтриванеТака е, пък и блогът съм създала първо за собствено подсещане, за близките си и след това - ако на някой му нещо направи впечатление и му хареса - да заповяда! :)
Ще се радвам, ако помогна!
Поздрави!
Страхотна пита, Ина! И я криеш до сега |:) Я се заеми, моля и бърже давай следващите рецепти, представям си какви вкусотии се крият и там :)
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубав петък да ти е!
Благодаря, Пепи! Не я крия, ами съм забравила за нея и случайно ми попадна във Веселия готвач, където съм я качила преди години. Добре поне че снимките са горе-долу добри.
ИзтриванеЛека петъчна вечер!
Чудесна е станала, Тили! И аз преди време я правих, но не ми се получи толкова хубава:)Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Не съм имала проблеми с оформянето, независимо с кое тесто съм я правила. То се придобива и тренинг! :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Когата става дума за храна, тя винаги е актуална. Прекрасна пита, Тили! Няма нещо, което да е направено от теб, и да не заслужава да бъде видяно. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Много си мила! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Леле, Тили, красота! Невероятна е тази прекрасница! Браво! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя!
ИзтриванеПрегръдка!
Красавица е питката ти Инче! За вкуса не се и съмнявам!
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни от мен!
Благодаря, Вили!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, съвсем скоро правих нещо подобно! Радвам се, че го виждам и в в такъв вариант - даваш ми още идеи! Прекрасна питка и дано повлече пролетта с нея :) Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, често става така - подава се идея и всеки нещо добавя или изменя и създава нещо ново!
ИзтриванеПрегръдка!
Аз знам, че толкова ентусиазъм нямам, но това не пречи да се възхитя на твоя. Чудесна е ,Тилия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Имаш много повече ентусиазъм! :)
ИзтриванеПоздрави!