Засищаща
салата или леко постно ястие. По избор.
Продукти
1
ч. ч. нахут
3
– 4 печени чушки
1
глава лук (водняк; бялата част на стрък праз; пресен лук)
1
- 2 скилидка чесън или стрък пресен чесън
сол
оцет
или лимонов сок
зехтин
пресен
магданоз; мента; риган; розмарин; копър;
по желание - маслини
Приготвяне
Изчистеният
и измит нахут се накисва в студена вода за 12-24 часа. През това време водата се сменя няколко пъти.
Накрая се изплаква, залива се със
студена вода и ври докато омекне. Това много зависи от самия нахут. Били са
ми необходими 30 минути, както и час и половина в тенджера под налягане.
Свареният и охладен нахут се отцежда от водата и като
поизстине се претрива с ръце,
за да паднат люспите от зрънцата нахут . Изплаква се и се доизчиства от люспите .
Към
нахута се прибавят обелените печените чушки
нарязани на ивици или парченца; лука – нарязан на полумесеци, ако се
ползва праз лук – нарязан на тънки колелца; пасираните или нарязани на ситно
скилидки чесън. Всичко се обърква и се подправя на вкус със сол, оцет(лимонов
сок( и зехтин.
Желателно
е салата да престои покрита поне половин час, за да може нахута да поеме от
аромата на съставките и да се овкуси добре.
При
поднасяне се поръсва със зелена подправка по избор.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Два пъти съм готвила нахут и двата пъти случих от този, който даже и предварително накиснат иска близо два часа варене. Иначе ми харесва на вкус, обаче лошото е, че само на мен ми харесва в къщи.
ОтговорИзтриванеНе ми беше минавало през ум, че нахута трябва да се лющи. За да бъде по-лесни смилаем ли?
Жани, първият нахут, който купих от пазара много лесно се свари. При него люспите може и да не се чистят. Като си преглеждам предишните рецепти с нахут даже личи на снимките. След това купих от магазин и той иска доста варене. Люспите са някак по-груби и особено за салата ми е по-приятно да е без люспите.
ИзтриванеНаправи ми впечатление, че за разлика от зрелия боб, при нахута няма негативните последици! :)))
Любима салатка. Много е подходяща за този сезон, когато няма вкусни пресни зеленчуци.
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Габи, и през лятото може да се направи с пресни и изпечени чушки. Тогава ще е още по-вкусен, може да се добавят и кубчета пресен домат. Радвам се че вкусовете ни са еднакви!
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванепрекрасна салата.Аз не излющвам нахута, използвам го винаги цялостно.Независимо дали покълнал или сварен.Подсказваш интересна идея за постите.
Поздрави !
Елена, горе на Жани съм писала. В случая по-добре трябваше да се махнат люспите. Много искам да покълна нахут, но ще бъде от друга партида.
ИзтриванеПорцията си беше едно чудесно постно ястие - без хляб и каквито и да е други добавки! :)))
Инче, мнооого вкусна салата! Една от любимите ми. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Още един човек, любител на нахута! :)
ИзтриванеПоздрави, Таня!
Засищаща салатка ни предлагаш, Тили!
ОтговорИзтриванеИ то добре засищаща! :)
ИзтриванеПоздрави!
Колко цветна и вкусна салатка! Хубава седмица, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Харесвам нахут, но напоследък съм предубедена към него. Въпреки това, салатката ми допада, Тилия. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМарта, не зная причината, за да си предубедена. Сигурно има. Ние го харесваме и го готвим наравно с боба.
ИзтриванеБлагодаря ти , хубав ден и на теб!
Страхотна вкуснотийка е тази твоя салатка, Тили. Непременно ще я пробвам! Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вале! Ще се радвам ако се услади и на вас!
ИзтриванеПоздрави!
Тази салатка съм приготвяла с боб, но и у дома, също като при вас, бобът е наравно с нахута. Аз дори предпочитам нахут. Представям си вкуса-много ще ни допадне! Благодаря, че сподели идеята!
ОтговорИзтриванеХубав петък, Тилия!
Бети, точно така съм използвала салата, която правя с боб. Нахутът и аз го предпочитам,гледам че и дъщерята започва да го търси! :)
ИзтриванеПриятен ден!
Инче,честита баба Марта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Бъди здрава, весела, засмяна! :)
ИзтриванеСъс сигурност ще ми стане една от любимите салати, напоследък съм се пристрастила към нахута, а печените чушки ги приготвям непрестанно по всясякакъв начин. Ето и чуден начин да ги събера заедно и вкусноооо!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Ина!
Радвам се на още един почитател на нахута! Комбинацията може да се използва като основа и още доста да се експериментира!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Таня!