Най-после да успея да направя снимки! Вината е в мен,
защото съм най-нетърпеливата и все си казвам – „следващият път ще снимам”! :)
Нямам представа защо майка ми не е правила този така
известен десерт. Определено ще остане в графата „Семейни рецепти” от по-ново
време, въпреки че е толкова стар!
Прерових доста рецепти и ми направи впечатление, че
пропорциите брашно – мляко са различни. Не зная кой е оригинала, аз използвах
този Източник .
Продукти за 4 порции
250
мл прясно мляко
3 жълтъка
щипка сол
1 супена лъжица пудра захар
160 г брашно
3 белтъка
30 г стафиди, накиснати в ром (не съм ползвала)
60 г масло, за пържене
1 ванилия или пакетче ванилена захар
3 жълтъка
щипка сол
1 супена лъжица пудра захар
160 г брашно
3 белтъка
30 г стафиди, накиснати в ром (не съм ползвала)
60 г масло, за пържене
1 ванилия или пакетче ванилена захар
пудра захар за поръсване
конфитюр (компот) от сини сливи
Приготвяне
Тук искам да отбележа че има главно 2 начина на
приготвяне – мързелив, при който всички продукти се смесват (без маслото и
пудрата захар за поръсване).
И този, който посочвам по-надолу. Правих и по двата. Има
разлика в крайния резултат – по втория начин са
много пухкави, въздушни и е за
предпочитане.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват на крем заедно със
солта, захарта и ванилията (или и други съставки, посочени по-долу). Постепенно се прибавя от брашното и прясното мляко.
Накрая се добавя белтъчният сняг, като сместа внимателно се обърква в посока
отдолу-нагоре. Трябва да се получи лека, пухкава смес.
В тиган се разтопява 1/4 от маслото. Като
се сгорещи се изсипва половината от тестото. Получава се нещо като дебела палачинка . /Направиха
ми забележка че Kaiserschmarren не
са палачинки и затова смених името, но тук няма на какво друго да го оприлича).
Пържи се /пече се/ до златисто от долната страна. Котлонът не трябва да е силен, по-скоро загрят на средна степен.
Пържи се /пече се/ до златисто от долната страна. Котлонът не трябва да е силен, по-скоро загрят на средна степен.
С дървена шпатула се разрязва на кръст и
всяка четвъртинка се обръща. Добавя се втората ¼ от маслото.
Като се запече и обърнатата част, се
разкъсва на парчета и се допича.
По същия начин се пече и втората част от
тестото, като преди изливането му в тигана леко се разбърква.
Преди сервиране шмарнът се поръсва с ванилия и пудра
захар.
Сервира се с конфитюр или компот от сини сливи.
Сервира се с конфитюр или компот от сини сливи.
Срещала
съм варианти да се сервира с ябълково пюре; други компоти; сладолед;сметана; различни
видове топинг; шоколад;
Освен
това в съставките може да се включи ром; коняк; лимонова или портокалова кора;
мюсли;орехи; бадеми;
Изборът
е ваш!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Изглеждат наистина императорски:) Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеЩом ги е харесал императора, би трябвало да са добри! :)
ИзтриванеБлагодаря, Траянче!
Много интересна рецепта,Инче.Човек се учи цял живот,не съм чувала за такива палачинки,ще ми се да ги опитам по вторият начин,които си описала.Мерси за хубавата рецепта,Инче.Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаня, доста блогери са ги правили, просто не си попаднала точно на тях. Ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеПоздрави!
Признавам си ... никога не съм срещала такива палачинки Тили.
ОтговорИзтриванеЧета заглавието и търся снимка на палачинка :) Странен начин на печене ... така на хапки.
Със сигурност е вкусно, в това съм убедена ... иначе нямаше да ни го покажеш.
Ще ги пробвам!
Поздрави!
Дани, не съм от сладокусниците, но на тях не устоявам! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Определено е вкусно! Толкова, че хапваш с успокоението, че са малки парченца и изведнъж... Хоп, изял си цяла чиния. :)
ОтговорИзтриванеТили, прекрасни са твоите, радвам се, че ни ги показваш и че си ги снимала!
Прегръдки!
П.П. А ти говориш немски, нали? Помня, че веднъж сподели за австрийските си корени, но спомените са ми малко мътни...
Да! И посягаш към втората! :) Но все пак това е въпрос на вкус.
ИзтриванеГери, правилно си запомнила - майка ми е виенчанка, а баща ми е роден в едно чирпанско село със старо име Царско село, сега Градина. За съжаление по ред причини не говоря немски...
Поздрави и хубава вечер!
Но носиш такъв аристократизъм в душата си, Тили!
ИзтриванеБлагодаря, Гери! Но нямаме нищо аристократично в родовете си. Най-обикновени хора!
ИзтриванеТили, аз за онзи "другия" аристократизъм говоря. Не по потекло, а онзи, който е начин на мислене и възприемане на света. ;)
ИзтриванеУсмивки от мен!
Благодаря ти! Много си мила! :)
ИзтриванеС този десерт се "запознах"преди десетина години и до днес ми е фаворит,но никога не съм го приготвяла у дома......Май му идва времето:),благодаря Тили!
ОтговорИзтриванеМиленка, щом си го опитала и го харесваш, трябва да го направиш!
ИзтриванеРадвам се, че те подсещам за него!
Поздрави!
Аз много бегло съм чувала за този сладкиш, но никога ме съм го опитвала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Инче за рецептата! Непременно ще го направя.
Сърдечни поздрави!
Хриси, лесно се прави и продуктите винаги ги има в хладилника!
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Примамливо вкусни изглеждат!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Жани!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ох, Тили, рано рано в понеделник ме изкушаваш. Много добре, направо перфектно са ти се получили. Обичам ги тези палачинки! Аз съм ги правила с грис, понеже такава беше рецептата на опаковката и се казваха грисшмарен. Явно има много рецепти за тях, както и за класическите палачинки. Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря! Имам и Грисшмарн - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/03/100-omas-grieschmarrn.html
ИзтриванеВсяко по своему е вкусно и интересно.
Поздрави!
Ох, изглежда запленяващо! Страхотно изглежда и записвам в ту ду листата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Надявам се да ѝ дойде ред! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Чудни са! Вече се облизвам пред монитора.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден, Тили!
Габи, то си е за облизване!
ИзтриванеПриятна вечер!
Много,много любимо удоволствие си приготвила,Инче,харесвам го и пухкав,и по-малко пухкав,всякак!Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеПрегръдка и спокойна вечер!
Ина, имала съм удоволствието да опитам този сладкиш в неговата родина майка :) и не веднъж съм го приготвяла, но не съм го представяла в блога си, а това е пропуск, защото е невероятно вкусен и заслужава своето място!
ОтговорИзтриванеЧудесно си го приготвила, толкова е пухкав!
Поздрави!
Благодаря, Танче! Значи знаеш за какво става въпрос. С интерес бих видяла и твоята рецепта, предполагам че е най-близка до източника.
ИзтриванеПоздрави!
Наистина много вкусен десерт, Тили! Много се радвам, че пусна рецептата за него, тъй като и аз като Таня, съм хапвала само на място! Определено ще се възползвам от твоята рецепта! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, мога само да ви завидя с Танчето, че сте вкусили десерта на място!
ИзтриванеПрегръдка!
Аз съм го срещала като име, но никога не съм опитвала или приготвяла. Ще се доверя на рецептата ти Тили и в скоро време ще си приготвя това сладко изкушение!!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни мила Тили!!
Вили,радвам се че подсещам за тази рецепта!
ИзтриванеПоздрави!
Аз пък само съм го гледала по снимки, този сладкиш! И искам да го направя, благодаря за споделената рецепта, Ина! Много добра презентация на това нещо със сложното име :)! Поздрав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Надявам се да ти е така вкусен, както изглежда!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много ме заинтригува тази рецепта и непременно ще я изпробвам. Струва ми се много вкусна, а и аз обичам да опитвам нови и непознати неща. Освен това имам чудесно домашно сладко от сини сливи.
ОтговорИзтриванеВпечатли ме обаче и друго, Тили! Казваш, че корените ти са от село Градина, а моите са от най-близкия до него град, дели ги само река Марица. Най-плодородната земя на Тракия е там и не случайно селото е получило името си.
Колко малък е светът, нали?
Поздрав и усмивка от мен!
Вили, остава само да се окажем и роднини! :)
ИзтриванеА десерта е чудесен поднесен с това сладко! Опитай!
Поздрави!
Отдавна гледам тази рецепта, но все още не съм я опитала. Сега обаче направо ми се прииска да бодна една виличка. Поздрави, Инче!
ОтговорИзтриванеСнеже, бодвай и да ти е сладко!
ИзтриванеПоздрави!!
Тили, не само твоята, но и моята майка не е приготвяла този десерт, нито пък аз, но сега го записвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНякой трябва да сложи началото! :)
ИзтриванеПоздрави, Веси!
Май майките са проспали всички тази рецепта, и за да не ме споменават и мен по блоговете след време, ще я направя на моите дечурлига. Примамва, Тилия!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Надявам се да ни споменават с добро! :)
ИзтриванеПоздрави, Марта!
Инче, чудна палачинка. Нещо по-различно. Толкова апетитно си я снимала..ммм...дръпвам си чинийката:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Благодаря, Аля! Наистина е нещо по-различно.
ИзтриванеСпокойна вечер и на теб!