Отдавна
имам записана рецептата за тестото, но не бях го правила. Диана
ме
заплени с предложението си за постния
вариант . Получи се наистина едно много леко за работа тесто, удобно с това че
се приготвя предварително и се използва когато имаме възможност.
Диана, благодаря за чудесното предложение!
Продукти - 1
ч. ч. = 200 мл
3,5
ч. ч. брашно – около 450 г
200
мл вода
100
мл олио
7
г суха мая
1
ч. л. сол
2
ч. л. захар
Приготвяне
Използвах
предложението на Диана и базовата рецепта
В
съд се поставят водата, която не е
необходимо да бъде предварително затоплена, маята, захарта и солта. С тел се
разбъркват, за да се разтвори и смеси всичко. Прибавя се олиото и отново се
разбърква 3 – 4 пъти. Постепенно с разбъркване се добавят 3 чаши от брашното.
Тестото
се прехвърля върху плота и се омесва, като си използва останалата половин чаша
брашно. Поставя се в подходящ съд, завива се със свежо фолио или се покрива с
капак и се съхранява в хладилник най-малко 4 часа. Аз го
приготвих вечерта.
Тестото
не се надига, не увеличава обема си 2 – 3 пъти, както при обикновеното тесто с
мая.
Това не трябва да ви безпокои, във фурната то се надига.
Готовото
тесто може да се употреби веднага щом се извади от хладилника. Оформя се по
желание, не се оставя отново да втасва и
се пече в предварително загрята умерена фурна 170 - 180 С.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Може би това тесто ще ме накара да се престраша с тази пуста мая... ;)
ОтговорИзтриванеТили, благодаря ти! Чудни са твоите хлебчета. :)
Поздрави!
Какво те притеснява тази мая, миличка? Няма нищо сложно в работата с нея.
ИзтриванеСпокойна вечер!
Сигурно, Тили, но явно аз нещо бъркам с нея, защото понякога хич не иска да ми втаса тестото и въобще не стигам до удвояване на обема (какво остава за утрояване). И съответно не се изпича после добре... Ама ще се науча, надявам се. :) Хубава вечер, Тили!
ИзтриванеТили, отдавна го гледам това тесто.
ОтговорИзтриванеКрайно вре е е да го опитам :)
Хубава седмица!
Крайно време е! :) Успех!
ИзтриванеПоздрави!
Много вкусни изглеждат! Харесва ми идеята, че не втасват, а се надигат!
ОтговорИзтриванеТова е също голям плюс на тестото!
ИзтриванеПоздрави,Лучия!
И на мен ми допадна :) При първа немързелива възможност ще го опитам :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да останеш доволна!
ИзтриванеПоздрави!
Не съм го правила това тесто, а явно се превръща в хит и как не ,като така сериозно подстрекаваш, Тили! Питките са вълшебни, вълшебна да е и новата седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Време е да го направиш!
ИзтриванеПоздрави!
И аз си записах рецептата и си чака реда откакто я публикува Дианка.
ОтговорИзтриванеВиждам, че питките са станали много хубави и при теб.
Поздрави!
Габи, доволна съм от резултата! Благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Тестото е страхотно и аз го знам от една съседка. Чудесни са и твоите хлебчета! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЕ, значи си запозната! Благодаря, Траянче!
ИзтриванеПриятна вечер!
И аз скоро го пробвах, Инче. Разкошно е! С това тесто и идеите на Дианка дадох на племенницата ми поле за творческа изява :) Какво съвпадение сме имали с теб, при избор на рецепта :) Поздрави и прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеСнеже, прекрасно сте се справили! Чантичките са прекрасни! Питката с плитка и аз я правих преди време, но още си стои в папката с чакащи! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Инче,разкошно е-благодаря за подсещането!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Живке, радвам се ако съм полезна с това подсещане!
ИзтриванеПриятна вечер!
Не съм го пробвала това тесто, че напоследък се нароиха едни модерни, всякакви и всички пощуряват все едно и също да правят, сякаш са на състезание. Но това, че се оставя да си чака тези часове, а също и че не се оставя да втасва след това и се пече веднага е от голяма полза за случаи, в които ти се иска да поднесеш топъл хляб, а си се прибрал малко преди вечеря. Определено ще го изпробвам, Ина. Питките ти доказват, че тестото наистина се събужда във фурната - страхотни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, мила!
Поздрави и усмихната седмица от мен!
Ирме, в интерес на истината, като видях колко малко е втасало след толкова време, пък и да не втаса след оформянето, не очаквах този резултат! Но след това повторих с друг хляб и отново останах много доволна!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни питки си изпекла, Ина от това наистина практично и хубаво тесто. Ще опитам задължително, щом е различно тесто не мога да се сдържа :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, ще очаквам резултата!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, така ме подканят питчиците ти...
ОтговорИзтриванеВеси, отговори на поканата! :)
ИзтриванеПоздрави!
И аз съм го заделила за опитване това тесто,Инче,и ето че ти още по-убедително ме насочваш как протича процеса,благодаря за постъпковите снимки,мила!Чудни питки си оформила!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, непременно го опитай! Благодаря ти за добрите думи!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, твоите питки са неустоими -
ОтговорИзтриванемного апетитни, със златиста коричка, разкошни!!!
Благодаря за доверието и съм много радостна, че си останала доволна.
Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!
Диана, благодаря ти както за милите думи, така и за рецептата! Далеч съм от твоите прекрасни питки!
ИзтриванеПовторих рецептата със смес от бяло, черно и царевично брашна, с добавка на малко ленено. Резултатът е същият!
Сега следват пирожки!
Поздрави и успешна седмица и на теб!
Тили, и аз се влюбих в това тесто! Питките ти са много, много апетитни и от опит знам много вкусни!
ОтговорИзтриванеНатали, щом си ги опитвала, не е нужно да те убеждавам! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Ще го пробвам това тесто!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Миме, ще чакам да споделиш резултата!
ИзтриванеПоздрави!
Замесих го, без дори да имам идея, какво искам да правя с него.Постоя няколко часа в хладилника, внука се прибра от училище и каза,че иска пица.И реших да пробвам това тесто - няма толкова вкусна и крехка пица, както стана от това тесто.Винаги съм се чудила как в пицариите тестото е толкова хем тънко, хем крехко и сега разбрах. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте останали доволни! Какво по-хубаво от това!
Изтриване