Виненият
кебап е най-често приготвен у нас, с гарнитура от ориз или картофено пюре.
Продукти
1
– 1,200 кг месо
1/2
ч.ч. олио
4-5
глави кромид лук
1 морков
парче
целина
1
с.л. доматено пюре
1
с.л. препечено брашно
1
ч.л. червен пипер
1
ч.ч. (200 мл) вино
1-2
бр. дафинов лист
5-6
зърна черен пипер
2 – 3 зърна бахар
сол
магданоз
Приготвяне
Не
веднъж съм писала, че при нас тенджерата под налягане се използва непрекъснато.
Така че описанието на процеса е за нея, но по същия начин може да се ползва и
обикновена тенджера, само се увеличава времето за готвене.
Почистеното
и нарязано на малки парчета месо се запържва в олиото. Като започне леко да
покафенява, се добавят ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета морков и
целина. Задушават се на тих огън и когато омекнат, се прибавят доматеното пюре
и препеченото брашно, размити в малко студена вода; червения пипер; виното; дафиновите
листа; черния пипер; бахара и гореща вода, колкото да покрие всичко. Посолява
се на вкус и тенджерата се затваря. След като започне да съска, огънят се
намалява. Ври около половин час. Тенджерата се маха от огъня и след 10 – 15
минути капакът може да се отвори.
Дафиновият
лист, черния пипер и бахара се отстраняват.
Кебапът
се поднася с гарнитура от ориз
или картофено пюре.
Поръсва
се със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Инче, ех че вкусно при теб!
ОтговорИзтриванеС голямо удоволствие се разхождам из страничките на твоя блог.
Кебапа е разкошен!
Поздраови, мила!
Благодаря, Аля! След малко и аз тръгвам на разходка из вашите блогове! :)
ИзтриванеЛека вечер!
Една от най-вкусните манджички! Чудна е, Тили, изглежда толкова добре! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
гери, наистина една от най-вкусните!
ИзтриванеЛека вечер, Усмивке!
Тили чудя се от кой вариант да започна.....
ОтговорИзтриванеЧудно кебапче!
Според настроението и наличните в момента продукти! :)
ИзтриванеХубав ден, Миленка!
Тили, много хубаво и стилно поднесен кебап! А идеята за тенджерата под налягане е страхотна. :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Христинка!
ИзтриванеТенджерата под налягане от много години е почти всекидневно ползвана у нас. Вече има нови, модерни уреди, но засега тя ни върши много добра работа!
Приятен ден!
Красиво поднесен и много вкусен кебап си приготвила, Тили!
ОтговорИзтриванеУ нас също е на почит, само че не слагам вино, а вода. Ще пробвам и с вино.
Майка ми го приготвя с вино, но аз никога не съм.
Не съм поднасяла и с пюре. Интересна идея, ще опитам.
Поздрави!
Благодаря, Габи! Приготвям и без вино, не винаги имам под ръка. Но вкусът и аромата са по-други.
ИзтриванеОпитай с пюре. Ако обичате, ще ви допадне.
Поздрави!
И с ориз и с картофено пюре винаги ми е любим! Чудесни снимки, Инче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубав четвъртък!
Благодаря, Ив!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Чудесен е, Тили! И ние много го обичаме!
ОтговорИзтриванеМай на доста хора е любим! :)
ИзтриванеБлагодаря, Траянче и успешен ден!
Чуден! С тази чашка вино на снимката само няма да се размине. :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване! Прав си. У нас много рядко се употребява, но за теб ще има! :)
ИзтриванеПоздрави!
Много обичан и у дома! Наистина с аромата на виното вкусът става различен, но много по-богат. Много красиво си го поднесла, Инче! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Светле!
ИзтриванеХубава вечер!
Ако знаеш от колко години отлагам да си взема тенджера под налягане,но ти окончателно ме нави,благодаря ти,мила,страхотно сготвено и поднесено ястие!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря! А ние без такава тенджера не можем. Затова често ги споменавам в рецептите. Имаме две и понякога и двете едновременно работят! :) На повече от 30 години са и само гумените уплътнения сме сменяли.
ИзтриванеПоздрави!
Любимо ястие, приготвено и поднесено по най-добрия начин, изкушава!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ина!
Благодаря, Таня! Радвам се ако мога да те изкуша! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили,прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеЯстието си е класика и много обичано!
Поздрави
Благодаря, Миме!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, ама колко апетитно си го поднесла това ястие! Едва ли има някой, който да не обича винен кебап, но не всеки може да го поднесе така елегантно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, благодаря за добрата оценка!
ИзтриванеПрегръдка!
Хей, Тили, тези дни правих винен кебап с изеята да пусна в блога си рецепта...Е, след твоите снимки няма да го направя...чудесни са! Пък аз ще имам поправителен - за по-добра визия:)) Хубава събота и неделя с любимите хора.
ОтговорИзтриванеВеси, пускай си рецептата и снимките, пък като направиш по-хубави снимки, можеш да ги допълниш или замениш! Аз от такова отлагане си загубих доста рецепти и снимки!
ИзтриванеПоздрави!
Тили ,толкова апетитно си го поднесла!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Натали!
ИзтриванеПоздрави!
Пак си уцелила моя любима гозба, Тили :) Освен, че самата аз често правя, в едно от заведенията с българска кухня край работата ми в София ме знаеха... "много сос и ориз и малко мръвки". Сипваха ми в супена чиния и я пълнеха до ръб със сос. Обожавах да си удавя ориза в него и така да хапвам! :)
ОтговорИзтриванеСпрямо твоята рецепта, аз май само бахар не съм се сещала да слагам. Мерси, че ме подсети за тази любимост! Ще опитам и с бахар :)
Усмивка от мен и наздраве днес!
Тики, и аз харесвам повече соса, а и у нас има мръвкар, който обира само мръвките, така че компенсира! :)
ИзтриванеПоздрави!
Любима гозба, Тили,
ОтговорИзтриванеприготвена и представена по красив и апетитен начин от теб.
Харесвам визията на ястията и усета ти към детайла,
поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря за оценката, Диана!
ИзтриванеПравя някакви не много успешни опити! :)
Успешна нова седмица!