Често
употребявам целина - в супи, ястия и
салати. След Панирана целина
И Плакия от целина на фурна си
харесах тази лека и вкусна яхния, тъкмо в началото на постите (не че постя в смисъла,
който изискват постите, но не съм пък и чак толкова почитател на месото).
Продукти
2
глави целина
3
– 4 глави кромид лук
1
ч. л. червен пипер
2
ч. л. доматено пюре
4
– 5 с. л. олио
50
г почистени от костилките маслини
сол
магданоз
Приготвяне
Ситно
нарязания лук се задушава до омекване в олиото, поръсва се с червения пипер и
се смесва с доматеното пюре, размито в малко студена вода (или 2 – 3 настъргани домати, които се запържват докато
останат на мазнина)
Прибавя
се нарязаната на тънки филии целина и също се задушава. Залива се с топла вода
да се покрие и се кипва, посолява се, а после се вари на умерен огън. Когато
целината омекне се прибавят маслините. Оставя
се да клокне за няколко минути и се отстранява от огъня. Поръсва се със ситно нарязания магданоз.
Сервира
се с варени тестени изделия (макарони, юфка) или сварени картофи, попарени с
краве масло.
Източник-
„Ястия от зеленчуци и варива” – София
Смолницка
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Да, определено е по мой вкус -
ОтговорИзтриванеобичам целина, обичам и постните ти рецепти, Тили,
и благодаря за чудесната идея.
Благодаря, Диана! Радвам се че рецептата ти допада!
ИзтриванеПоздрави!
Целина обичам,а маслини обожавам!Ще опитам яхнията във варианта с картофите.Прекрасна рецепта и изпълнение както винаги,Тили!
ОтговорИзтриванеИ аз като теб, Миленка обичам целина, а маслини обожавам. Все едно си го написала за мен :)
ИзтриванеЯстието изглежда лесно и бързо за приготвяне, особено в дните, когато ни трябва нещо набързо сготвено. Ще опитам, Тили!
Усмихнат ден и поздрави!
Миленка, Габи - благодаря ви! Щом обичате целина и маслини тази комбинация ще ви допадне, отделно че наистина лесно и бързо се приготвя яхнията.
ИзтриванеПоздрави!
Инче, много интересно ястие. За мен не обичайно. Но бих опитала. Люимите ми маслинки и целина.
ОтговорИзтриванеЛек и вкусен ден ти желая!
Аля, щом ги харесваш поотделно, ще ги харесаш и в комбинация.
ИзтриванеПоздрави!
Майка ми е голям фен на целината, аз имам, но не се и сещам за нея. Ще взема да направя твоята манджичка , Тили. Още повече, че пък обожавам маслини. Сигурна съм,. че ще стане много вкусно. Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеЦелината е полезна, но някак не намира полагащото ѝ се място в кухнята ни. А има много вкусни ястие с нея.
ИзтриванеПоздрави, Вале!
Тили,
ОтговорИзтриванемного обичам и използвам целина, харесва ми най - вече сурова, но приготвям и ястия от нея.Винаги си замразявам във фризер, имам и сурови корени през зимата.Предложението ти е чудесно, леко и вкусно.
Поздрави !
Елена, обикновено есента откопавам 2 - 3 корена от градината и през зимата я държа в саксии. Ползвам главно листата - за поръсване на ястия, супи, салати, а дръжките готвя. За пръв път и аз замразих останалата глава от горното ястие - в Кауфланд продават едни грамадни!
ИзтриванеПоздрави!
И аз, като Валя не се и сещам за целината, евентуално да сложа в някоя супичка, за сурова пък - съвсем. Много ми е интересен вкуса тук.
ОтговорИзтриванеВеси, няма как да разбереш, ако не опиташ! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Аз дали бих заобичала целината с едно толкова апетитно изглеждащо ястие, Тили? :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и леки пости!
Гери, това никой не може да ти каже! :) Опитай.
ИзтриванеБлагодаря и лека вечер!
интересно и определено ще бъде вкусно! Да взема и аз да опитам, напоследък все се заглеждам по целината в магазина и я подминавам. Но с твоето предложение Тили, следващият път ще се наложи да си взема.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво утре мила Тили!
Вили, трябва да има първи път! Пробвай! :)
ИзтриванеХубав ден!
Аз много обичам листата на целината, особено в супички. Ще е интересно да се опита как е на яхния. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛу, радвам се че имаме еднакъв вкус!
ИзтриванеХубава съботна вечер!