сряда, 18 февруари 2015 г.

Яхния от целина (кервиз) и маслини





Често употребявам целина  - в супи, ястия и салати. След Панирана целина
И  Плакия от целина на фурна  си харесах тази лека и вкусна яхния, тъкмо в началото на постите (не че постя в смисъла, който изискват постите, но не съм пък и чак толкова почитател на месото). 


Продукти
2 глави целина
3 – 4 глави кромид лук
1 ч. л. червен пипер
2 ч. л. доматено пюре
4 – 5 с. л. олио
50 г почистени от костилките маслини
сол
магданоз

Приготвяне
Ситно нарязания лук се задушава до омекване в олиото, поръсва се с червения пипер и се смесва с доматеното пюре, размито в малко студена вода (или 2 – 3 настъргани домати, които се запържват докато останат на мазнина)
Прибавя се нарязаната на тънки филии целина и също се задушава. Залива се с топла вода да се покрие и се кипва, посолява се, а после се вари на умерен огън. Когато целината омекне се прибавят маслините.  Оставя се да клокне  за няколко минути и  се отстранява от огъня.  Поръсва се със ситно нарязания магданоз. 
Сервира се с варени тестени изделия (макарони, юфка) или сварени картофи, попарени с краве масло.



Източник-  „Ястия от зеленчуци и варива” – София Смолницка

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Да, определено е по мой вкус -
    обичам целина, обичам и постните ти рецепти, Тили,
    и благодаря за чудесната идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че рецептата ти допада!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Целина обичам,а маслини обожавам!Ще опитам яхнията във варианта с картофите.Прекрасна рецепта и изпълнение както винаги,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз като теб, Миленка обичам целина, а маслини обожавам. Все едно си го написала за мен :)
      Ястието изглежда лесно и бързо за приготвяне, особено в дните, когато ни трябва нещо набързо сготвено. Ще опитам, Тили!
      Усмихнат ден и поздрави!

      Изтриване
    2. Миленка, Габи - благодаря ви! Щом обичате целина и маслини тази комбинация ще ви допадне, отделно че наистина лесно и бързо се приготвя яхнията.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Инче, много интересно ястие. За мен не обичайно. Но бих опитала. Люимите ми маслинки и целина.
    Лек и вкусен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, щом ги харесваш поотделно, ще ги харесаш и в комбинация.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Майка ми е голям фен на целината, аз имам, но не се и сещам за нея. Ще взема да направя твоята манджичка , Тили. Още повече, че пък обожавам маслини. Сигурна съм,. че ще стане много вкусно. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Целината е полезна, но някак не намира полагащото ѝ се място в кухнята ни. А има много вкусни ястие с нея.
      Поздрави, Вале!

      Изтриване
  5. Тили,
    много обичам и използвам целина, харесва ми най - вече сурова, но приготвям и ястия от нея.Винаги си замразявам във фризер, имам и сурови корени през зимата.Предложението ти е чудесно, леко и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, обикновено есента откопавам 2 - 3 корена от градината и през зимата я държа в саксии. Ползвам главно листата - за поръсване на ястия, супи, салати, а дръжките готвя. За пръв път и аз замразих останалата глава от горното ястие - в Кауфланд продават едни грамадни!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. И аз, като Валя не се и сещам за целината, евентуално да сложа в някоя супичка, за сурова пък - съвсем. Много ми е интересен вкуса тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, няма как да разбереш, ако не опиташ! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Аз дали бих заобичала целината с едно толкова апетитно изглеждащо ястие, Тили? :)
    Прегръдки и леки пости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, това никой не може да ти каже! :) Опитай.
      Благодаря и лека вечер!

      Изтриване
  8. интересно и определено ще бъде вкусно! Да взема и аз да опитам, напоследък все се заглеждам по целината в магазина и я подминавам. Но с твоето предложение Тили, следващият път ще се наложи да си взема.
    Поздрави и хубаво утре мила Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, трябва да има първи път! Пробвай! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Аз много обичам листата на целината, особено в супички. Ще е интересно да се опита как е на яхния. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, радвам се че имаме еднакъв вкус!
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване