понеделник, 9 март 2015 г.

Пилешки бутчета с грейпфрут



В последно време нещо се насочвам пилешкото да го приготвям с плодове – сини сливи, дюли, ябълки, цитрусови плодове или комбинация. Харесва ни тази смесица от ароматите и сладостта на плода в съчетание с пилешкото месо.
Това е поредния сполучлив опит.

Продукти   за 2 порции
2 пилешки бутчета с част от гърба
сол
сухи подправки по избор – риган, мащерка, чубрица

Марината
сокът на половин грейпфрут
малко настърган пресен джинджифил
1 ч. л. мед
0,5 ч. ч. горчица

Гарнитура
0,5 ч. ч. ориз
1 глава лук
2 с. л. олио
3 с. л. микс от замразени грах, моркови, царевица
сол



Приготвяне
Почистените и измити бутчета се натриват със сол и сухи подправки.
В подходяща купа се смесват съставките на маринатата (количествата им са на вкус) до хомогенност.  В нея се поставят бутчетата, овалват се добре. Съдът се покрива и се поставя поне 1 час в хладилник.
Маринованите бутчета се поставят в тавичка и се заливат с маринатата. Покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята фурна, първоначално на силна температура и като заври течността, температурата се намалява на умерена. След като месото омекне, фолиото се маха и се допича още малко време, за да се зачерви месото.
За гарнитурата се задушава ситно нарязания лук. Прибавя се ориза, замразените зеленчуци и топла вода, съобразно изискванията на ориза (при мен 1:3). Като заври течността се посолява, съдът се похлупва и се оставя на много слаб огън, докато оризът попие цялата течност. През това време не се разбърква. 
При сервиране месото и гарнитурата се поливат със сос от изпеченото.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

14 коментара:

  1. Чудесно предложение, Тили!
    Обичам тези съчетания и със сигурност ще ми хареса!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам още едно - с портокал, ябълка и сирене, ще го кача след някои ден. Интересно се получава.
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Много вкусно изглежда. Интересно ще е и следващото ти предложение със сиренето, което си описала. Ще чакам и него с интерес, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво,Инче,превъзходно предложение и някак новаторско,не съм попадала на такава марината!Страшно апетитни снимки за кой ли път,огладнях по нощите :)) .Хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Тили, доверявам се безпрекословно...Ще чакам и другото - с ябълка и сирене...

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно изглежда и звучи, с радост бих опитала, Тили! :)
    И с малко закъснение, но от сърце ти честитя 8-ми март! И ти желая да си здрава, все така обичана, все така всеотдайна и все така истинска, мила Тили! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много харесва тази марината, Тили! Непременно ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  7. Габи, Роси, Веси, Траяна - радвам се че ви харесва предложението. Имах известно съмнение дали няма да нагарча, но те бяха напълно безпочвени! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна комбинация, Инче! И аз не съм я чувала, но щом има марината с портокал и лимон, значи и с грейпфрут може. :) Ще опитам тази комбинация непременно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Остава да пробвам и с мандарина! :)))
      Слънчев ден, Светле!

      Изтриване
  9. Тили, продължавай серията, нямам нищо против! Аз пилешкото всякак го ям ( без супа), така че с радост следя предложенията ти. И това изглежда много апетитно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Луд умора няма! :) Нали е за експерименти и импровизация!...
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Обичам такива комбинации, а порцията изглежда неустоимо вкусно! Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване