четвъртък, 5 март 2015 г.

Празнична питка Цвете








Май е време да се поразмърдам! Нещо ме е прихванало и не ми се обработват рецепти и снимки, а съм се задръстила с такива. Някъде имам снимки, но не си спомням количествата на продуктите, пък някъде и не помня всички продукти, които съм вложила; другаде пък снимките не ми харесват, ще ми се да повторя и така се размотавам…
Тази питка вече не е актуална, известна е отдавна. Снимките имам от преди 4,5 години, имам ги заедно с рецептата в готварски сайт, но я нямам в блога си. Положих труд да преведа рецептата и да направя питката, за да мога подробно да обясня приготвянето ѝ. Трябва да си заеме място в блога, поне заради труда, който съм положила! :))).
Някои от поетапните снимки съм загубила от толкова преинсталирания на компютъра, но има запазени три от единия от източниците и ги използвам за по-подробно онагледяване.
Приготвяне
760 г брашно
250 мл прясно мляко
125 мл олио
2 бр. яйца
10.5 г суха мая /за 750 г брашно/
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол

За намазване на листовете
100 г масло

За намазване и поръсване на питката
1 бр. жълтък
30 мл прясно мляко
2-3 с.л. сусамово семе
1 с.л. ленено семе

Приготвяне
Три пъти пресятото брашно се поставя в купа. Добавят се захарта, сухата мая, яйцата, олиото, затопленото прясно мляко и солта. Меси се 20-30 минути, докато се получи еластично тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя 1 час да втаса на топло (да удвои обема си).
Маслото, което ще се използва за намазване на листата, се разтопява. Втасалото тесто се обръща върху плота. Работи се с леко намаслени ръце, за да не лепне. Разделя се на две равни части (за по-голяма точност може да се премери). Взема се едното парче. От него ще се оформи големия *венец* (корона). Разделя се на 5 равни части (може и те да се претеглят, за да са еднакви). Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 22 см.
Взима се кръгла форма за печене със сваляща се страна, която се маха. На дъното на формата се слага хартия за печене. Отгоре се поставя първият лист тесто 
Чужд източник
 и се намазва с разтопено масло. Последователно отгоре се слагат още 3 листа, като всеки се намазва с масло. Петият лист малко се доразточва, така че като се сложи върху четирите намаслени листа, да покрива краищата им и ръба му да достигне дъното на тавата. Този лист НЕ се маже с масло.
Правят се 4 прави разрязвания върху тестото, като се започва на 1 см от края , през средата, до 1 см на противоположния край. Оформят се 8 сектора.
Чужд източник
Взема се внимателно върха на един сектор от средата и се обръща навън. Последователно се обръщат всички сектори. Така се образува един *венец* (корона).

След като се направи първият *венец*, започва да се прави по-бързо и вторият. За целта се отрязва едно парче - около 1/4 от втората половина на тестото. Това парче по-късно ще се постави в средата на хляба. Оформя се на топка и се оставя настрана.
От останалото 3/4 тесто се оформя малкият *венец*. Тестото се разделя на 5 равни топки. Всяка топка се разточва на лист с диаметър около 14 см. Процедира се като при големия венец - последователно се намазват 4 листа с разтопено масло и се слагат един върху друг, а отгоре - петият лист, малко по-разточен и не се маже с масло.
Така оформеното тесто се премества внимателно в средата на големия венец, на празното място. 
 
Чужд източник
Разделя се на сектори, както се раздели първият венец, но тук трябва да се внимава - този път трябва така да се разреже, че разрезите да са перпендикулярни към средата на листенцата от големия венец. 

Когато се обърнат листенцата на малкия венец (връхчетата на ново получените сектори) навън, то те трябва да попаднат МЕЖДУ листчетата на големия венец, а не върху тях.


След като двата венеца са готови, в средата се поставя отделената топка тесто.

Питката се оставя да втаса за още 30 минути. След това се намазва с разбития с млякото жълтък и се поръсва със семената (в средата с ленено семе, а листенцата - със сусамовото семе).

Тавата (формата) с питката се поставя в друга, по-голяма тава (може да се ползва тавата от фурната) и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отгоре се покрива с лист хартия за печене или фолио и се пече 10 минути при 200 градуса С. След това хартията (фолиото) се маха и се допича още 20-25 минути при температура 180 градуса С.
* За направата на тази питка може да се ползва по избор всяко тесто с мая, с което се прави питка.




 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

35 коментара:

  1. Много старателно направена питка. Така хубаво си я изваяла, Инче :)
    Поздрави и усмихнат остатък от деня.

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, всичко с времето си, нали знаеш. ;) И аз съм насъбрала така снимки и рецепти, но здраве да е. За да не забравям (защото много "обичам" такива ситуации), си записвам какво съм ползвала и след време съм спасена. :)
    А питката ти наистина е празнична, много е красива!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз взех да записвам, но понякога забутам листчетата, докато да ги препиша в компютъра! :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Инче, чудна пита си приготвила,като слънчево цвете.Напротив винаги е актуална и хубаво си направила,че си я написала,тук и е мястото,както казваш поне заради труда и старанието ти а и колко млади домакини тепърва,ще приготвят празнични пити. :) Поздрави,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Поне ще е спомен за нещо, което съм сътворила! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Ох, Инче, и при мен е истинска каша. Ако нещо се загуби, но пък много съм харесала, просто приготвям отново и така, поне е сигурно, че рецептата си е заслужавала :)
    При мен достигна уханието на топъл хляб и си отчупих крайче от красивата ти питка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Танче, колко пъти повтаря, че и потретвам! :)))
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна е, Тили!
    Грейнала като слънце :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Инче,не си само ти с камара от изостанали снимки,нали знаеш :)) .
    Със сигурност тази красота трябва да я има тук,това е питка еталон!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, Роси! Но вие имате време, млади сте още! :) А моят труд ще иде в кошчето!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Много добре си направила, че си решила да покажеш питката, Тили, защото е повече от майсторски направена! И си е съвсем актуална, особено като си хапват домашните от нея :) Затова направо я направи отново.
    А за снимките - всички си имаме такива купища ...
    Хубава вечер, Тили! И пак да покажеш нещо "старо" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бени!
      Правила съм я няколко пъти, но повече не съм снимала, защото вече я бях качила в сайта, пък за тук не се бях сетила.
      Има и стари, има и нови неща. А пък колко още неща съм планувала за готвене и снимане! Като при всички вас. Дано само да имам времето! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
    2. Да, времето все не стига ... Но желанието ни стимулира да бъдем магьосници и все някак да вместим между задълженията и нещата, които може и да не правим, но пък ни доставят голямо удоволствие и удовлетворение :)
      До скоро, Тили! Уютен истински зимен ден ти желая!

      Изтриване
  9. Тили, и аз съм същата с рецептите, и със снимките, а тези дни оправихме и стария компютър, (уж го бяхме отписали)където открих снимки за две три години - от 2010г. до 2012г....ще падне овъртолване сега:))
    Правила съм и аз тази питка, като оформяне, но като рецепта - един господ знае коя съм ползвала!
    Много е красива твоята!
    Поздрвави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, питката става с всякакво тесто за питки. Тук интересен е начина на оформление.
      С рецептите и снимките всички сме така. То от толкова интересни рецепти! ...
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Нищо, че си я правила отдавна, тази питка е все още доста актуална, а и е толкова красива, че винаги може да украси трапезата ни. И аз я правих с майка ми преди доста време, но не се запази толкова добре формата. :)
    А иначе при мен пък е точно обратното.... Малко материал насъбран и общо взето понякога искам да публикувам нещо, но като нямам снимки... Блогът отлежава със седмици..
    Много добре си онагледила процеса, Инче!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много си млада - всичко е пред теб. Докато дойдеш на моите години, няма да имаш място в блога си за всички рецепти и снимки! :)))
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Инче, поздравления за перфектното изпълнения на това слънце!
    Винаги има нужда да се показват рецепти и на по масови неща! Това, че ние сме ги правили, не значи, че всички знаят рецептата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинка!
      Така е, пък и блогът съм създала първо за собствено подсещане, за близките си и след това - ако на някой му нещо направи впечатление и му хареса - да заповяда! :)
      Ще се радвам, ако помогна!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Страхотна пита, Ина! И я криеш до сега |:) Я се заеми, моля и бърже давай следващите рецепти, представям си какви вкусотии се крият и там :)
    Поздрави на теб и хубав петък да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Не я крия, ами съм забравила за нея и случайно ми попадна във Веселия готвач, където съм я качила преди години. Добре поне че снимките са горе-долу добри.
      Лека петъчна вечер!

      Изтриване
  13. Чудесна е станала, Тили! И аз преди време я правих, но не ми се получи толкова хубава:)Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Не съм имала проблеми с оформянето, независимо с кое тесто съм я правила. То се придобива и тренинг! :)
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  14. Когата става дума за храна, тя винаги е актуална. Прекрасна пита, Тили! Няма нещо, което да е направено от теб, и да не заслужава да бъде видяно. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Много си мила! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Леле, Тили, красота! Невероятна е тази прекрасница! Браво! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Красавица е питката ти Инче! За вкуса не се и съмнявам!
    Прекрасни почивни дни от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Тили, съвсем скоро правих нещо подобно! Радвам се, че го виждам и в в такъв вариант - даваш ми още идеи! Прекрасна питка и дано повлече пролетта с нея :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, често става така - подава се идея и всеки нещо добавя или изменя и създава нещо ново!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Аз знам, че толкова ентусиазъм нямам, но това не пречи да се възхитя на твоя. Чудесна е ,Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марта! Имаш много повече ентусиазъм! :)
      Поздрави!

      Изтриване