Идеята
взех от Мира - "Хляб и сол" , естествено приготвено по мой начин.
Продукти
около
1 кг пилешки бутчета
1
ч. ч. ориз
300
г лапад
1
връзка пресен лук
1
– 2 стръка пресен чесън
1
пълна ч. л. настърган пресен джинджифил
1
ч. л. горчица
1
пълна ч. л. мед
3
– 4 с. л. олио
сол
джоджен
Приготвяне
Бутчетата
се измиват, леко подсушават, посоляват и намазват със смес от джинджифила,
горчицата и меда. Съдът се покрива и оставя в хладилника за час – два.
Лападът
се измива, изрязват се дебелите жилки на
листата и се нарязва.
В
сгорещеното олио за кратко се задушава ситно нарязания пресен лук и чесън. Прибавя се лапада и се
задушава малко, колкото да се намали обема му.
Добавя се ориза, 3 ч. ч. топла вода. Като заври се посолява на вкус и се
прибавя ситно нарязан джоджен. Сместа се прехвърля в тавичка, отгоре се
поставят пилешките бутчета, слага се капак или се покрива с фолио и се пече първоначално в силна фурна (около 200 градуса),
докато заври, след което се намалява на умерена фурна – 170 – 180 градуса С. Когато стане готово се маха капака (фолиото) и
се допича до златисто.
При
поднасяне може да се поръси със ситно нарязан джоджен.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна идея, Тили!
ОтговорИзтриванеОбичам пресен джинджифил и
съм сигурна във вкуса!
Прегръдки!
Благодаря, Дани! Аз също много харесвам пресния джинджифил и често го използвам при готвене.
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Не съм опитвала с джинджифил, но всички продукти в тази порцийка са ми любими, така че си представям каква вкусотия е!
ОтговорИзтриванеМалко по-пикантно, но добре се съчетава с другите продукти.
Изтриванепоздрави!
Разкош, абсолютен разкош! Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!)
ИзтриванеХубава вечер!
Интересно нововъведение в познатата рецепта :) На снимките е така апетитно, че си заслужава да се опита.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили! Хубав ден!
Малко разнообразие на стара рецепта!
ИзтриванеПриятна вечер, Бени!
Тили, така и не се научих да ги яма тези зелените неща, но пък от снимките ти ме провокират отново! Ще взема да опитам отново, защото изглежда супер апетитно! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеРазлични хора, различни вкусове! Не може да сме еднакви. Ако всички харесваме едно и също и ястията ще са едни и същи. А така има такова разнообразие!
Прегръдки и слънчев ден!
Не съм приготвяла такава пролетна рецепта с джинджифил и горчица.Интересно съчетание.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Елена, стига да обичаш нещо по-пикантно. Който не харесва, може само да посоли бутчетата. (Макар че аз с удоволствие мога да ям само ориза с лапада! ) :)
ИзтриванеХубава вечер!
ММ, това изглежда много добре. Интересна комбинация, Тилия.
ОтговорИзтриванеМира ме предизвика и ми допадна предложението ѝ!
ИзтриванеПоздрави, Марта!
Тили, пак интересна гозбица при теб, по мой вкус е!
ОтговорИзтриванеВеси, за тези които обичат зеленийките е! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Инче,всичко с лапад ми се услажда,без съмнение гозбата ти много ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеС пожелание за усмихната и слънчева пролет!
Роси, сега им е точно времето на тези зелении!
ИзтриванеПрекрасна пролет и на теб!
Вече си имам запаси и от лапад, Тили. Твоята рецепта ми харесва, особено с тази джинджифилова нотка... и май няма да се чудя повече как да оползотворя зеленийката.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Вили, ще се радвам да се довериш на предложението!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошна рецепта и неустоими снимки -
ОтговорИзтриваневсяко зрънце ориз е като малко бижу...
Благодаря и сърдечни поздрави за теб, Тили!
Сърдечни благодарности, Диана!
ИзтриванеСлънчев ден!
Тили радвам се ,че си се вдъхновила и пробвала джинджифиловото пиле.:)
ОтговорИзтриванеПолучило се е неустоимо апетитно!
Поздрави!
Мира, вкусна идея даде и не можех да не се възползвам от нея! Благодаря!
ИзтриванеПоздрави!