Докато
да кача тази рецепта зимата измина и тиквите се свършиха! Но искам да запазя
рецептата и снимките за следващата реколта, защото определено ще се прави този
хляб. Приготвям го вече 3 пъти, с различни брашна. Резултатът - мек, с много приятна хрупкава коричка, жълт на
цвят, вкусен хляб!
Тази
година имахме много тикви, реших да
пробвам какво ще се получи, ако прибавя тиква в хляба. Има картофен хляб,
различни сладки питки и кифлички с
тиквено пюре, беше ми интересно какъв ще е вкусът на обикновен хляб с
тиква! Щеше ми се да добавя тиквени семки, но в момента имах слънчогледови и
тях ползвах.
Продукти 1ч. ч. = 200 мл
4
ч. ч. бяло брашно (= 500 г) + за доомесване)
(или
както е в единия случай – смес от 2 ч. ч. бяло брашно; 1 ч. ч. царевично брашно;
1 ч. ч. типово брашно; 1 пълна с. л. ленено)
7
г суха мая
1
ч. ч. пюре от тиква (около 180 г)
1
ч. л. сол
1
ч. л. захар
3
с. л. олио
150
мл топла вода
2
пълни с. л. обелени слънчогледови (тиквени)
семки
Приготвяне
За
тиквеното пюре – тиквата се измива добре. Нарязват се парчета (без да се белят).
На дъното на тенджера под налягане се
налива 1 ч. ч. вода и се поставят
решетката за пара. Отгоре се нареждат парчетата тиква.
Тенджерата
се затваря с капака и се слага на силен огън. Щом започне да съска, огънят се
намалява и след около 8 минути
тенджерата се сваля. След десетина минути се изпуска парата, капакът се
маха.
След
като тиквата изстине, обелва се кората и останалата част се смачква на пюре. При всички
положения ще останат парчета тиква, с които може да се направи някакъв бърз
десерт – да се поръсят с мед, канела, едро счукани орехи или ако тиквата е
достатъчно сладка, да се изядат без никаква добавка! :)
Едната
чаша с бяло брашно се отделя.
Другите
3 чаши брашно се пресяват 3 пъти със солта и сухата мая. Прави
се кладенче в средата на брашното и се добавят олиото, захарта, тиквеното пюре
и водата. Меси се няколко минути с миксер (с приставките за тесто) или с
лъжица. Постепенно се прибавя и останалата чаша бяло брашно. Ако е необходимо
се добавя още малко, за да се получи меко, но не лепнещо тесто. Поставя се в
намаслен съд, отгоре се намазва с малко олио, покрива се и се оставя на топло
да втаса и удвои обема си.
Пече
се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпеченият
хляб се изважда от тавата, може да се намаже със смес от олио, вода и щипка
захар и се поставя върху скара до
пълното му изстиване.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Еха ! Хляб и тиква..нямаше да ми дойде наум :) Но изглежда страхотно Тили :)
ОтговорИзтриванеСега вече ще знаеш! :)))
ИзтриванеИнтересното е, че до край (а това са 4 - 5 дни) хлябът е мек.
Весели празници, Кайти!
Тили, и аз правя едни питки с тиква - чудно пухкави стават, и твоята рецепта не се съмнявам, че е вкусна!
ОтговорИзтриванеЗначи знаеш за какво става дума, щом и ти правиш подобни.
ИзтриванеХубави празници, Веси!
Да, ама аз си имам замразена и я използвам целогодишно, великолепни хлебчета, представям си какъв е вкуса! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлазе ти! Нямам фризер и това много ме ограничава.
ИзтриванеВесело посрещане на празника, Павлинка!
Наистина нямам вече тиква, но непременно ще опитам тази вкусотия наесен:)
ОтговорИзтриванеДа сме живи и здрави, ще се прави отново!
ИзтриванеВесели празници, Траянче!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ОтговорИзтриванеЗдраве и благоденствие да има в дома ти!
Светли празници
Благодаря, Миме!
ИзтриванеХристос Воскресе! Здраве и много благоденствие ти желая, Тили! :)
ОтговорИзтриванеА хлебчетата са чудни!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеИнтересен хляб, Тили! Аз лично не съм срещала тиквата в хлебно превъплъщение, но определено е много любопитно :) Твоите питчици са просто чудни!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Бени, има рецепти, но в повечето случаи са за сладки хлебчета, а аз исках да видя как ще се получи за обикновен хляб. И съм много доволна, щом вече 3 пъти го приготвям!
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванене съм правила хлебчета с тиква - нито в сладък, нито в солен вариант.Благодаря за идеята, перфектни хлебчета са се получили.Честито Възкресение Христово с малко закъснение, бъди жива и здрава !
Поздрави !
Елена, радвам се че идеята ти харесва. Благодаря за пожеланията, желая ти същото!
ИзтриванеПоздрави!