Рано
напролет, като се покаже копривата това е една от най-често приготвяните салати у дома и то главно с домати от
консерва. Наричаме я "топеница", защото внукът обикновено топи хляба в соса, с
другите съставки не се замърсва! :)
С
препечени филии, пържени или варени яйца; сирене; маслини; (за месоядните –
останало парче месо или колбас) става една лека и вкусна вечеря.
Продукти
300
г прясна коприва
3
– 4 стръка пресен лук (или глава стар; водняк; праз)
1
стрък пресен чесън (или 1 – 2 скилидки стар)
3
– 4 бр. пресни домати или 800 г
консервирани домати
сол на вкус
сол на вкус
зехтин
(олио)
магданоз,
копър, босилек
по
желание – прясна червена или зелена чушка
Приготвяне:
Копривата
се почиства, измива, изтръсква хубаво или леко се подсушава с чиста кърпа.
Късат се листенцата, нарязват се на ситно и се претриват с малко сол. Прибавят
се към нарязаните домати (тук може да се добавят и нарязана прясна червена или
зелена чушка)
или намачканите домати от консервата. Овкусява се със сол и
зехтин и се поръсват със ситно нарязана зелена подправка на вкус.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Великолепна идея, Тили! Жалко че в София няма откъде да си намеря такава прясна и млада коприва... А снимките са изключително примамливи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДа, това е предимство (както и за други неща - недостатък!) да живееш макар и в град, но на края му, близо до места, където можеш да си направиш разходка и набереш цветя, някои билки, а сега лапад или коприва!
ИзтриванеБлагодаря, Вале, радвам се че ти харесва!
Поздрави!
Вале, давай да си правим една уговорка да излезем извън града някой почивен ден за бране на коприва:))
ИзтриванеТили, много интересна топеница и салатка, не съм опитвала, а обожавам коприва:))
Добра идея - ще си направите хубава разходка и ще се запасите с коприва! :)
ИзтриванеИ ние тези дни бяхме на копривена вълна. Та се чудех как да я ям сурова и може ли въобще... Ще се престраша с твоята идея, Тили, запазвам си. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, сега ѝ е времето на тази вълна - коприва и лапад. При нас лапада вече избуя доста и скоро няма да може да се ползва. Със сурова копривата имам готова още една рецепта за салата, може би утре ще я кача. Дано да ти допадне.
ИзтриванеПоздрави!
Разхождах се надолу-нагоре из публикацията и откъдето и да погледна виждам една вкусотия. Инче, непременно ще я направя топеницата, само ще премахна чесъна (не ни понася:))
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Христинка, всичко се приготвя според вкуса на домочадието! Всеки използва идеята по своему, важното е да ни е вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Припомни ми за детството, Тили! Само че в това сосче не слагахме коприва, непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеНадявам се са приятни спомените! Коприва слагам само в този сезон, иначе и ние си го приготвяме без нея доста често, особено зимата. А салатата - главно есента - с домашни домати и млада, покарала след окосяването коприва.
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриваневеднага ще изпробвам твоята салата с прясна коприва и пресни домати.Разкошна е, нямам какво повече да добавя.С нетърпение очаквам да се насладя на тази вкусотия, записах съставките.
Поздрави !
Елена, надявам се да ти хареса. Аз съм малко резервирана в този сезон към вносните домати и както писах по-горе - най-често я правя на есен.
ИзтриванеПоздрави!
Щом е зелено, особено пък коприва, задължително се пробва! И както вече е и топличко, една свежа салата си е достатъчна за едно ядене. Е, може да добавим и нещо друго :) Много ми допада идеята, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБени, радвам се че харесваш идеята! А допълнението - на всеки според вкуса! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, не на пролет, а на лято ми замириса! Прекрасно е всичко! Заоблизвах се! Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Хубаво е когато замирисва на нещо приятно!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесно свежо и пролетно предложение, обичам ги тези свежести! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, всеки сезон си има определени продукти, които са най-често срещани в менюто!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Свежо, колоритно и пролетно -
ОтговорИзтриванеобожавам предложенията ти, Тили!
Разкошни идеи - благодаря ти!
Благодаря, Диана!
ИзтриванеУспешна и слънчева нова седмица!
Интересно предложение,Инче,особено факта,че копривата я сладаш сурова,не съм опитвала така.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Роси, по начало гледам колкото се може по-малко топлинна обработка да прилагам при зелениите, до колкото това е възможно, разбира се А за салатите е напълно приложимо.
ИзтриванеСлънчев ден!.