четвъртък, 23 април 2015 г.

Салата (топеница) с домати и коприва





Рано напролет, като се покаже копривата това е една от най-често приготвяните  салати у дома и то главно с домати от консерва. Наричаме я "топеница", защото внукът обикновено топи хляба в соса, с другите съставки не се замърсва! :)
С препечени филии, пържени или варени яйца; сирене; маслини; (за месоядните – останало парче месо или колбас) става една лека и вкусна вечеря.
Продукти
300 г прясна коприва
3 – 4 стръка пресен лук (или глава стар; водняк; праз)
1 стрък пресен чесън (или 1 – 2 скилидки стар)
3 – 4 бр. пресни домати или 800 г  консервирани домати
сол на вкус
зехтин (олио)
магданоз, копър, босилек
по желание – прясна червена или зелена чушка

Приготвяне:
Копривата се почиства, измива, изтръсква хубаво или леко се подсушава с чиста кърпа. Късат се листенцата, нарязват се на ситно и се претриват с малко сол. Прибавят се към нарязаните домати (тук може да се добавят и нарязана прясна червена или зелена чушка)


 или намачканите домати от консервата. Овкусява се със сол и зехтин и се поръсват със ситно нарязана зелена подправка на вкус.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Великолепна идея, Тили! Жалко че в София няма откъде да си намеря такава прясна и млада коприва... А снимките са изключително примамливи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това е предимство (както и за други неща - недостатък!) да живееш макар и в град, но на края му, близо до места, където можеш да си направиш разходка и набереш цветя, някои билки, а сега лапад или коприва!
      Благодаря, Вале, радвам се че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Вале, давай да си правим една уговорка да излезем извън града някой почивен ден за бране на коприва:))
      Тили, много интересна топеница и салатка, не съм опитвала, а обожавам коприва:))

      Изтриване
    3. Добра идея - ще си направите хубава разходка и ще се запасите с коприва! :)

      Изтриване
  2. И ние тези дни бяхме на копривена вълна. Та се чудех как да я ям сурова и може ли въобще... Ще се престраша с твоята идея, Тили, запазвам си. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сега ѝ е времето на тази вълна - коприва и лапад. При нас лапада вече избуя доста и скоро няма да може да се ползва. Със сурова копривата имам готова още една рецепта за салата, може би утре ще я кача. Дано да ти допадне.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Разхождах се надолу-нагоре из публикацията и откъдето и да погледна виждам една вкусотия. Инче, непременно ще я направя топеницата, само ще премахна чесъна (не ни понася:))
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, всичко се приготвя според вкуса на домочадието! Всеки използва идеята по своему, важното е да ни е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Припомни ми за детството, Тили! Само че в това сосче не слагахме коприва, непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се са приятни спомените! Коприва слагам само в този сезон, иначе и ние си го приготвяме без нея доста често, особено зимата. А салатата - главно есента - с домашни домати и млада, покарала след окосяването коприва.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили,
    веднага ще изпробвам твоята салата с прясна коприва и пресни домати.Разкошна е, нямам какво повече да добавя.С нетърпение очаквам да се насладя на тази вкусотия, записах съставките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, надявам се да ти хареса. Аз съм малко резервирана в този сезон към вносните домати и както писах по-горе - най-често я правя на есен.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Щом е зелено, особено пък коприва, задължително се пробва! И както вече е и топличко, една свежа салата си е достатъчна за едно ядене. Е, може да добавим и нещо друго :) Много ми допада идеята, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, радвам се че харесваш идеята! А допълнението - на всеки според вкуса! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Тили, не на пролет, а на лято ми замириса! Прекрасно е всичко! Заоблизвах се! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Хубаво е когато замирисва на нещо приятно!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесно свежо и пролетно предложение, обичам ги тези свежести! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, всеки сезон си има определени продукти, които са най-често срещани в менюто!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  9. Свежо, колоритно и пролетно -
    обожавам предложенията ти, Тили!
    Разкошни идеи - благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Успешна и слънчева нова седмица!

      Изтриване
  10. Интересно предложение,Инче,особено факта,че копривата я сладаш сурова,не съм опитвала така.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, по начало гледам колкото се може по-малко топлинна обработка да прилагам при зелениите, до колкото това е възможно, разбира се А за салатите е напълно приложимо.
      Слънчев ден!.

      Изтриване