Тази
рецепта на Марта от "Горски мъх" ме грабна веднага и още на другия ден я
приготвих с малки изменения.
Имам
рецепта за Кюфтета с булгур и тиквички и не можех да пропусна възможността да съчетая
булгура с някаква пролетна зеленийка!
Марта,
благодарности за вкусното предложение!
Продукти (1 ч. ч. = 200 мл)
500 г смес от коприва и лапад (спанак)
1 глава лук или 3 – 4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. орехи (при мен смес от орехи и белено слънчогледово семе)
2 с.л. пресен магданоз
¼ ч.л. градински чай (салвия) или 1 – 2 листенца пресен
1 - 2) яйца, в зависимост от големината им
¼ ч.ч. натрошено сирене
сол и черен пипер на вкус
500 г смес от коприва и лапад (спанак)
1 глава лук или 3 – 4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. орехи (при мен смес от орехи и белено слънчогледово семе)
2 с.л. пресен магданоз
¼ ч.л. градински чай (салвия) или 1 – 2 листенца пресен
1 - 2) яйца, в зависимост от големината им
¼ ч.ч. натрошено сирене
сол и черен пипер на вкус
олио
Млечно-чеснов сос - кисело мляко, пресен чесън, копър, сол, зехтин.
Млечно-чеснов сос - кисело мляко, пресен чесън, копър, сол, зехтин.
Приготвяне
Ореховите
ядки се нарязват на едро и се смесват със слънчогледовото семе.
Ситно
нарязания лук и чесън се задушават в 3 с. л. олио. Прибавя се предварително
почистената, измита, добре отцедена и
нарязана на тънки ивички зеленийка и се задушава докато спадне на обем.
Булгурът
се залива с 2 - 2,5 ч.ч. вода или съгласно упътването на опаковката. След като
заври се прибавя сол, похлупва се с капак и се оставя да ври на слаб огън,
докато булгурът попие цялата течност. След като поизстине, се смесва със
задушените зеленчуци, ядките, подправките и сиренето. Посолява се на вкус, след
което се прибавят леко разбитите яйца. Разбърква се много добре.
От
получената смес се гребва с намокрена
лъжица и с леко навлажнени ръце се оформят кюфтета. Поставят се едно до друго в
тавичка, върху намаслена хартия за
печене. Отгоре се намазват добре с четка потопена в олио.
Пекат
се в умерена 180 – 190 градуса С , предварително затоплена фурна, до златисто.
Поднасят
се с млечно-чеснов сос.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Пролет,пролет си ми сервирала ти с това прелестно сосче.......Чудесни кюфтенца,Тили!
ОтговорИзтриванеМиленка, зеленийките са символа на пролетта, така че без тях не може! :)
ИзтриванеПоздрави!
Интересно и различно, но пък толкова пролетно и апетитно предложение, Инче! Сега съм на вълна да се възползвам от всички зеленийки, защото цяла зима ми писна от еднообразните манджи. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Светле, не напразно се казва - "да се хванем за зелено" ! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Тилия, ама снимките са направо великолепни. А аз другия път ще ги видоизменя по твоя начин. Хубаво утре ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Идеята ти е чудесна - вкусни и тъкмо за сезона кюфтета!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, едва ли ще ги направя, но цялата пролетно-зелена композиция на снимката ти много ми хареса. Най-вече онова срамежливо подаващо се зелено листо изпод кюфтето :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! Радвам се че поне на вид ти харесват! :)
ИзтриванеПоздрави!
Ох, тази Марта, какъв коментар:))) Ами чудни са тези кюфтенца и аз смятам да се впиша в графа - пробвали и може би пристрастени:))) Прекрасни снимки, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, ще се радвам ако с Мъхчето те провокираме! :)
ИзтриванеПоздрави!
Много интересна идея, харесвам зелени кюфтенца. И така апетитно са зачервени. Аз също направих такива с кайма и зелении. Също много добра комбинация. Поздрави!
ОтговорИзтриванеО, да! С кайма също са много вкусни!
ИзтриванеБлагодаря и поздрави, Теди!
Тили,
ОтговорИзтриванехаресаха ми и на мен тези пролетни кюфтенца.Но ако реша да ги изпробвам максимално ще опростя рецептата.Те могат да се направят и печени на фурна или с ориз и елда в комбинация, даже с просо.Чудесни снимки и представяне.
Поздрави !
Елена, тези кюфтета също са печени. А с кафяв ориз, елда или просо не се съмнявам че също ще станат вкусни.
ИзтриванеПоздрави!
Обичам булгур и още при Марта ми хванаха окото тези кюфтенца,сега и тук ме изкушават,Инче,а снимките пак греят!Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеРоси, изкушението наистина е голямо! Пробвай!
ИзтриванеХубави празници!
Сигурна съм, че са много вкусни, Тили, така примамливо изглеждат.
ОтговорИзтриванеО, и мен ме грабват веднага, Тили! Ще се правят, то се знае! :)
ОтговорИзтриванеВеси, Зори - радвам се че ви мога да ви провокирам!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, такава красота! Толкова апетитни и вкусни, просто те канят да си грабнеш едно, две!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки! Изключително добре си съчетала чинията с декора от зелении в чинията! Сърдечен поздрав!
Бети, благодаря ти! Похвалата от такъв естет като теб може само да ме ласкае!
ИзтриванеПоздрави!