Рецептата
първо ме заинтригува че е от манастир, където са се запазили простички, но
вкусни и интересни рецепти, след това с добавката на хляб за сгъстяване на чорбата, вместо ориз или фиде и рохкото
яйце.
Продукти
500
г киселец, лапад, коприва или лобода
4
бр. моркови
1
парче или стрък целина
3-
4 стръка пресен лук
1
с.л. препечено брашно
3
с.л. олио
1
филия стар хляб
4
бр. рохки яйца
сол
За
застройка:
1/3
ч.ч. кисело мляко
1-2
бр. яйца
магданоз,
копър, джоджен
Морковите
и целината се настъргват на ситно ренде. Лукът (и целината ако е стрък) се нарязва на ситно.
Зеленчуците
се задушават в олиото. Прибавя се ситно нарязаната зеленийка и след като и тя
се задуши и спадне на обем, се добавя гореща вода. Посолява се и ври на умерен
огън 10-тина минути, докато омекнат зеленчуците.
В
дълбока чиния се изважда малко от супата и се накисва хляба. Аз предварително го
препекох и стана по-вкусно. Като се разкисне се намачква добре и се връща в
чорбата.
Прибавя
се и размитото в малко студена вода препечено брашно. Ври още 5 минути и се
отстранява от огъня.
Маха
се капака от тенджерата и като леко поизстине, се застройва с предварително
разбитите кисело мляко и яйца.
Яйцата
не ги варих рохки, а ги направих забулени. Счупват се от ниско в дълбок съд с вряща вода,
подсолена с 0,5 ч. л. сол и подкиселена с 1 с. л. оцет и се варят до побеляване на
белтъка. (Тук
искам да добавя – слагам яйцата едно по едно, като предварително с лъжица
завихрям (завъртам) водата. Гледах това в „Мастър шеф” и реших да опитам.
Наистина белтъкът не се разпръсква, а стои по-компактно около жълтъка). Врат от 2 – 5
минути, в зависимост колко твърди искаме да бъдат жълтъците. След като се
забулят се изваждат с решетъчна лъжица.
При
сервиране във всяка чиния с чорба се добавя по 1 яйце и се поръсва със ситно
нарязана зелена подправка.
Рецептата е от Троянския манастир „Св. Богородица”.
Тили,
ОтговорИзтриванеи аз съм почитател на простичките, ефектни и много вкусни рецепти.В нашите манастири са се запазили много интересни, вкусни и полезни рецепти от старата ни българска традиционна кухня.Чудесна е рецептата, снимките и представянето, перфектна за този сезон.
Поздрави !
Елена, при мен такива простички ястия колкото щеш! :)
ИзтриванеПоздрави!
Какво му трябва на човек, една разкошна чорба като тази и нищо повече!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение!
Благодаря, Таня! Месоядните няма да я харесат, но "за всеки влак си има пътници"! :)
ИзтриванеСлънчев следобяд!
Няма как да не отбележа за пореден път, че си извор на идеи за вкусни ястия, Тили! Този път супата ми е позната (кой ли не я обича в разни варианти :)), но за хлябът вътре не бих се сетила! Аз си знам с брашно да сгъстявам и така все си го правя ...
ОтговорИзтриванеПоздравления, Тили!
Благодаря, Бени! Аз за пръв път срещам така да се прибавя хляб за уплътнение на супата. Умно и практично - хем да се оползотвори стар хляб, хем ако няма, да се замести ориза и фидето!
ИзтриванеПоздрави!
Вкусно Тили , дори и за месоядно като мен :)
ОтговорИзтриванеТова може само да ме радва, Кайти! :)
ИзтриванеХубав ден!
Вкусно и наистина интригуващо и различно, Инче.
ОтговорИзтриванеХаресва ми и ще направя тия дни.
Прегръдки и усмихнат ден!
Габи, различно и вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, обичам всички зелении с яйца!
ОтговорИзтриванеРохки да са задължително!
Чудесна идея !
Прегръдки!
Дани, те зелениите твърде много си вървят с яйцата!
ИзтриванеПрегръдка!
Каква хубава манджичка! Не съм опитвала такава.
ОтговорИзтриванеНаистина на места има рецепти, запазени през годините, които само чакат да бъдат открити. И трябва - истинско съкровище са!
Чудесна се е получила в твое изпълнение, Тили!
Мария, слабост са ми такива рецепти! И се мъча да ги запазя!
ИзтриванеБлагодаря ти и всичко най-добро!
чудесна е наистина, Тилия- простичка, богата, пролетна! Ех, колко му трябва на човек! Поздрав и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Простичките ястия също са интересни и вкусни!
ИзтриванеПоздрави!
Наистина различна, интересна, но пък сигурна съм и аз - много вкусна ще е тази чорбица, Ина! Страхотно поднесена от теб :) и тъй като в почивните дни съм при мама и тате - ще си я приготвя там :)
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубава седмица!
Благодаря, Пепа! При мама и тати ще е още по-вкусна, особено с набрани, и то собственоръчно, пресни зелении!
ИзтриванеХубави празници!