Продукти 1 ч. ч. =
200 мл
около
400 г зеленийки – в случая лапад, коприва и няколко листа киселец
3
стръка зелен лук
1
стрък чесън
4
с.л. олио
1/3
ч.ч. ориз
1
жълтък
кисело
мляко или 1 с.л. оцет
сол
черен
пипер
джоджен
6
ч.ч. вода
Приготвяне
Почистените
и измити зеленийки, лука и чесъна се нарязват на ситно.
Във
врящата вода се поставя ориза и лука. След като оризът поомекне се добавят
чесъна, зеленийките, олиото и сол на вкус и се вари до готовност. Маха се от
огъня, отхлупва се и се оставя няколко минути да се охлади.
В
купичка се разбива жълтъка с киселото мляко (оцета). На тънка струйка се добавя
от течността на супата, като непрекъснато се разбива. Застройката се връща пак
на струйка в супата, като се разбърква.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязан джоджен и по желание със смлян черен
пипер.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Всички подобни пролетни предложения са ми на сърце. :) Чудна чорбичка, Тили, поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! У дома на това налитаме сега. Каша от коприва с пържени яйца или със сирене; нахут с лапад и коприва; пържен лапад с варени сушени червени чушки (комбус му казваме по нашия край); панирана коприва; правя и нещо като салата или топеница с консерва домати, пресен лук и чесън, ситно нарязана коприва, магданоз, зехтин; Много неща могат да се приготвят!
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Ехааа, много благодаря, че сподели, Тили! :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Тили, само ако знаеш как изкушаваш...направо ще ти дойда на гости:)) Еми като не смея да си купувам такива зелении, предпочитам да си набера, ама трябва някъде о чисто място, сред природата да е.
ОтговорИзтриванеВесе, всичко е набрано собственоръчно. Комплексът ни е на края на града и имам възможност в близката околност да набера. А днес дъщерята донесе от село една торба с коприва и лапад (тук го наричаме "щавляк"), така че е още по-чисто!
ИзтриванеХубава вечер!
Много ми хареса идеята ти. Имам лапад от вчера и днес ето какво ще направя. Супер идейка, Инче. Тъкмо на време ми е дошла, защото се чудех какво да сготвя.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни с пожелание за прекрасна нова седмица.
Една от най-бързите супи, но това не означава че не е вкусна!
ИзтриванеПоздрави!
Много богата и вкусна супичка,Тили!Прекрасно начало на седмицата!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! Поздрави!
ИзтриванеЧорбата пролетна, прогнозата -зимна:) Чудесна чорбица за това време!
ОтговорИзтриванеЗа съжаление! На този студ една гореща супа ще е наистина добре дошла!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, моята майка прави чорбицата точно като теб! Знам колко е прекрасна! Вчера прекарахме Цветница сред природата, уловихме риба и се прибрахме с много зеленийки. Непременно ще направя тази чорбица, благодаря ти, че ме подсети за нея!
ОтговорИзтриванеЕ, мама готви най-вкусно! Хубаво сте си прекарали празника!
ИзтриванеПоздрави!
Обичам пролетните манджи. При теб е изобилие от тях, а снегът не ни дава шанс тази пролет;( Хубава предпразнична седмица, Тилия!
ОтговорИзтриванеПрава си - имам много пролетни гозби. Обичам зеленийките.
ИзтриванеМалко остана, нищо не може да спре пролетта. Копривата и лападът вече избуяха.
Хубави празници!
Ммм, чудесна е, истинско пролетно изкушение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта, Инче!
Таня, радвам се че ти допада!
ИзтриванеХубава вечер!
Great post, lovely blog! <3
ОтговорИзтриванеfollow each other?
Благодаря!
Изтриване