сряда, 11 март 2015 г.

Чорба от коприва с прясно мляко





Чорбата направих в топлите дни, преди сегашния сняг и студ. При разходка в близката околност намерих малко покарал лапад и коприва – дребна, тъмна и червеникава, но за чорбата напълно подходяща. Обикновено я правя със застройка с кисело мляко, но в момента нямах и използвах тази рецепта.
Продукти
3 шепи (500 г) коприва
1 глава (50 г) лук
5 с.л. (50 мл) растително масло
2-3 бр. (150 г) домати
40 г ориз (фиде; овесени ядки)
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1 ч.л. (5 г) червен пипер
сол
магданоз; джоджен

Приготвяне
В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук. Прибавят се червеният пипер и настърганите на ренде домати. След задушаването на доматите се прибавя копривата, предварително измита и нарязана на ситно. Когато поомекне копривата, сместа се посолява, залива се с 5 ч.ч. топла вода и се кипва. Прибавя се оризът (фидето или както при мен – овесени ядки) и се вари до готовност.
Готовата чорба се подправя с горещо мляко, поръсва със ситно нарязания магданоз (джоджен) и се поднася.
По желание във всяка порция може да се добави по малко натрошено сирене.

                                           


Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

13 коментара:

  1. Тили, сигурна съм, че е много вкусна!
    Прясна коприва....
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. О, чудесно! И точно така с кисело млекце, много обичам точно тази манджичка, независимо от зеленийката вътре. :)
    Усмихната вечер ти желая, Тили!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам копривени супи. Всякакви модели. И само да се стопи пустия сняг, излизам да бера- сигурна съм, че първите листенца са факт отдолу. Поздрав, Тилия!

    ОтговорИзтриване
  4. Идейката е добра, да заменим киселото мляко с прясно! И щом си я направила Инче, значи е станала много вкусна, благодаря за споделеното. Когато намеря и аз прясна коприва, а ние обичаме да си я хапваме, непременно ще опитам и така!
    Прекрасно утре!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Копривенета супа ми е една от любимите супи, а такава с прясно мляко не съм опитвала. Ще чакам с нетърпение да се стопи снежеца, за да изляза на разходка и да си набера малко количество, че само аз я хапвам у дома.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили,
    правя най - различни супи от коприва.Стават чудесни , добавям фиде, ориз или картофи, корени за супа, вода, прясно или кисело мляко.Твоята супа е станала прекрасна, много подходяща за сезона.Има вече тук - там млади стръкчета коприва по нашия Варненски край.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересно, Тили. Аз също я правя с кисело мляко, но непременно ще пробвам и твоята, изглежда вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна, разкошна е, Тили! Идвам с голямата лъжица!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз я правя с кисело мляко и сирене на финал. Ще опитам и с прясно :)

    ОтговорИзтриване
  10. Аз също не съм слагала прясно мляко, пък и червен пипер не слагам :) Но така вкусно изглежда и като много обичам коприва, ще пробвам!
    Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
  11. Обожавам коприва...Тили, с прясно мляко не съм правила, но изглежда вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз много обичам коприва, но така не съм пробвала. Записвам си, а на теб прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Момичета, благодаря ви за коментарите! С настъпването на пролетта все повече ни се прияжда нещо зеленичко и свежичко! Пък и ако можем сами да си го наберем, всичко приготвено с него е много по-вкусно!
    Има различни варианти на супи с коприва. Предложението е един от тях.
    Желая ви успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване