неделя, 11 януари 2015 г.

Питка с кисело мляко и мая




Общо взето за приготвянето на хляб или питка използвам  основните съставките, като комбинирам различни брашна и добавки, и като сменям течността, според това което имам под ръка – вода; прясно мляко; кисело мляко; газирана вода; сметана; смес от тях. Естествено за по-специални случаи - бяло брашно, с добавка на яйца, олиото може да се замести с масло.
Това беше питката за Нова година.

Продукти   1 ч. ч. = 200 мл
500 – 600 г брашно (4 – 4 ¾ ч. ч.)
1 ч. ч. кисело мляко
0,5 ч. ч. вода
7 г суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л.захар
3 с. л. олио
2 белтъка и 1 жълтък
За намазване - 1 жълтък и няколко капки олио
(при тази питка използвах 2 белтъка останали в хладилника, а
за намазване - от разбитото за паниране на пържоли яйце )

Приготвяне
Киселото мляко се разрежда с водата, добавя се захарта и леко се затопля.
3 чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипва олиото, леко разбитите белтъци и айряна. Омесва се тесто, като постепенно се прибавя от останалото брашно. Трябва да се получи гладко, меко, нелепнещо тесто.
Оставя се да втаса покрито в съд, намазан с олио.
Втасалото тесто се оформя по желание и се поставя в намазана или покрита с хартия за печене тава. Оставя се отново да втаса. Намазва се  2 – 3 пъти с разбит жълтък, смесен с няколко капки олио, прясно мляко или вода.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Остава се върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

20 коментара:

  1. Питката за Нова година е била цяло греещо цвете! Тили, да сте живи и здрави всички вкъщи, за да се събирате все така около вкусна и уханна трапеза, желая ти го от сърце! А питката е душичка... Отчупвам си крайче, да знаеш. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Отчупи си, ще ти се услади! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Много пухкава питка, Инче! :) Досега като се замисля не съм пробвала питка с кисело мляко, винаги я правя с прясно, но като гледам резултатът е също толкова апетитен! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, опитай! Вярвам че ще ти хареса.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Обичам питки с кисело мляко,защото се получват с чудно хрупкава коричка,твоята е супер,Инче,пухкава и с чуден тен!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Набързо я направих,но стана добре!
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Разкошотия е, Инче, пухкава и с прекрасна коричка! :)
    Ммммм, бих си хапнала с най-голямо удоволствие!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, мислех че ще стигне за по-дълго време, но бързо свърши! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Ама че е лъскавка, Тили, фантазия просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, мажа я 2 - 3 пъти с жълтъка и така се получава по-тъмен цвят и е по-лъскава. Този трик четох някъде из интернета и го прилагам.

      Изтриване
  6. Леле, каква питка! Много лъскава е станала, Инче! Ама то има защо да е такава, 2-3 жълтъка за една питка са доста. Благодаря за споделеното, а с белтъците после какво правиш. Аз един белтък го хвърлям, но 3 ще има да стоят в хладилника.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, нещо не си ме разбрала! :) По принцип, когато ползвам яйца в питката, отделям един жълтък за намазване, а останалото - белтъка и другите цели яйца слагам в питката. Но предполагам така правят всички. В случая имах останали от дъщерята 2 белтъка. Тях сложих в тестото. В момента панирах пържоли и използвах от разбитите яйца, за да намажа питката. Докато я намазвам, първите места позасъхват. Повтарям и евентуално потретвам намазването. Така става лъскава.
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотна е питката, Тили, направо грее :) С този апетитен загар и пухкава текстура, сигурна съм, че едно от тези топчета, ако и седна топла-топла, няма да ми стигне :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, напълно си права! Макар и изстинала, не очаквах че толкова бързо ще я консумираме!
      Поздрави

      Изтриване
  8. Баба ми навремето правеше като твоите питки Тили.Чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Радко правя тестено, а много обичам, но ми е трудно! Винаги се възхищавам на такива прекрасни хлебни творения! Прекрасна питка, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тук не ти вярвам! :) Такива торти и десерти правиш, които са къде, къде по-сложни от тестото!
      Току-що видях кашкавалките ти - чудни са!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Грейнала е, Тили - приказна, разкошна -
    чудесна питка си избрала за новата година!
    Благодаря за страхотната рецепта и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване