У
дома има събитие – внукът прояде чесън! :)
Дали ще прояде и други неща?!!!
Върлият
противник на чесъна (независимо
в какъв вид – пресен, стар, печен, маринован, в туршия), нападнат от
настинка, поиска този пастет с горещ билков
чай с мед и лимон.
И от тогава, за радост главно на майка му, тя пък любител на чесъна (в почивните дни), този зеленчук
вече по-често се консумира.
Варианти
за приготвянето му има много. Това е най-елементарния и основен. От тук нататък
– въпрос на развихряне на въображението за различни добавки, както и варианти
за поднасяне.
Количествата
са съвсем ориентировъчни.
Продукти
250
г сирене (извара)
2
– 3 скилидки чесън или на вкус
олио
червен
пипер
Приготвяне
Сиренето
се рендосва или се смачква с вилица. Ако е много солено предварително се
накисва във вода, за да се обезсоли малко или се добавя извара.Може да се
приготви и само с извара, която ако е безсолна се посолява на вкус. Прибавят се
пасирания чесън и олио, докато стане смес, която да е подходяща по гъстота за
намазване. Може да се поръси с червен пипер.
Казват
че е добро мезе за ракия и вино. Не зная. У дома такива пиячи няма /младежът е по
други пития!)
:)
Тук
вече има толкова разнообразие за добавки в съотношение на вкус:
майонеза;
кисело мляко; орехи; шунка; копър; черен
пипер; лук…
При
нас обикновено се намазват препечени
филии хляб и се консумира с чай.
Но
има много други начини за поднасяне:
-
върху листа прясна салата; шприцован върху кръгчета прясна краставица: кръгчета
гриловани тиквички;
-
като плънка в пресни домати; пресни
чушки; сварени яйца; рула от гриловани тиквички; рула от шунка;
-
украсен с копър;магданоз; маслини; лук – зелените листа на пресен, праз, червен
кромид; чушки - печени или пресни…
Въобще
развихряне на въображението!
Яйчен пастет
Към
горната смес прибавям 2 – 3 твърдо сварени яйца, рендосани на ситно ренде.
При нас днес заваля едър, пухкав сняг. За час покри всичко с пелена, но беше за кратко време - като спря да вали, бързо се разтопи!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, и аз се "боря" по същия начин с моя човек. ;) Дано пък и двамата младежи проядат повечко неща. ;)
ОтговорИзтриванеВиж, иначе ние много обичаме чесън, така че с удоволствие ще си намажем по една филийка. Чуден пастет, а и сигурно хубаво отваря апетита. :)
Поздрави сърдечни!
Гери, приятелката му употребява чесън, дано покрай нея да прояде и друго! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Много апетитен пастет, Инче! Яла съм предложението с варени яйца, но не съм слагала чесън. Не съм се сещала да сложа и ми даваш добра идея. :) Не съм противник на чесъна и като цяло почти няма храна, която съвсем да ме отказва да опитам.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, опитай. Въобще можеш да добавиш каквото ти е вкусно.
ИзтриванеСпокойна неделна вечер!
Много харесвам пастета с извара и чесън. Мил спомен от детските години. Трябва да си го спретна тези дни. Благодаря, че ме подсети!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Теди! Точно този вариант го помня и аз. Радвам се че съм те подсетила. Сега ще се запозная и с твоя блог! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили харесва ми добавката на яйца към пастета!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дани, богат избор на добавки има! Сигурно ще се сетя и за още!
ИзтриванеПоздрави!
Изключително апетитни снимки, Инче, как си ги поднесла, само! Любител съм на пастетите и веднага си записвам рецептите. :) Поздрави и хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеКреми, благодаря ти! Радвам се че ти харесват!
ИзтриванеПрегръдка!
Много апетитни снимки, само като ги гледам и ми се прияжда...:)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Жани, може да съм само доволна че предизвиквам апетита!
ИзтриванеПрегръдка!
Инче, снимките ти събудиха интереса и апетита ми! Още утре ще го направя с препечени филийки, мммм.... Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеНели, много се радвам че надникна при мен! Надявам се вкусното впечатление от снимките да се затвърди, след като опиташ!
ИзтриванеСпорна нова седмица и на теб!
Инче, направих го - е, няма такава вкусотия. Изядохме го само с препечени филийки! Благодаря ти за страхотната рецепта!
ИзтриванеБраво! Много си бърза! Ти си го пасирала и изглежда идеално! Днес купих сирене и извара, но ще пасирам като теб. Радвам се, че подсетих за тази стара рецепта!
ИзтриванеХубава вечер!
Хей Тили, това е една от любимите ми разядки, особено с извара :) Ще опитам и с яйца вътре, знам че ще стане страхотна :)
ОтговорИзтриванеТя май на доста хора е позната, но е позабравена! Опитай с яйца - добре се допълват! :)
ИзтриванеПоздрави!
Инче, вкусни пастетчета.
ОтговорИзтриванеНепремено ще се възползвам от идеята. През целия ни живот вкусовете ни се променят. Спираме да ядем нещо, което много ни харесваше и започваме да хапваме нещо, които преди не сме понасяли. Предполагам, че всичко зависи, как е поднесено. Моя мъж не близва тиква. Но като му направя мафини, ела да видиш какво става.
Поздрави, мила!
Така е, Аля - променят се вкусовете. При нас дано да стане по-бързо! :)))
ИзтриванеПоздрави!
Вкусна разядка си му направила, Тили. Ще опитам и аз тези дни върху препечена филийка, че се разболявам и аз за съжаление. Обичам и сирене, и извара и чесън. :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица.
Никакво разболяване! Парирай още в началото. Днес гледах д-р Папазова при Гала -много чесън, джинджифил, топло.
ИзтриванеСпорна седмица и на теб, Габи!
А върви, върви, Инче :) Много добро мезе и за бира и за вино е :) и е чест гост у нас на масата :) Много обичаме всякакъв сиреняв пастет, последния хит е зелен - с много подправки.
ОтговорИзтриванеТвоя си го представила много апетитно :) И браво на момчето, че най-после се е престрашило да опита това чудодейно лекарство за всякакви бацили!
Хубава и спорна нова седмица!
Щом казваш! Безпрекословно ти се доверявам! :)))
ИзтриванеЗа зелените добавки сега ще прескоча при теб да потърся. Много обичам.
Благодаря ти, успешна седмица и на теб!
Чудесни пастети Тили, правила съм с извара ,чесън и копър, не съм пробвала с добавка на яйца.Снимките, които си направила са чудесни и отварят апетита.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Елена, сега имаш възможност да пробваш!
ИзтриванеБлагодаря ти и спокойна вечер!
Ех, че вкусни и апетитно поднесени, Тили! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеПоздрави!
Ах, какви апетитни снимки, Тили! А сега като ме наболява гърлото, дали да не опитам този илач ?! :) Ще ми се услади, знам си аз! Усмивки и много весела седмица!
ОтговорИзтриванеЛюси, радвам се че ти харесват! А илача опитай! :)
ИзтриванеСпорна седмица!
Много вкусно, аз си харесах варианта с яйцето, ама и едно авокадо ще прибавя, че и то с чесъна и изварата много ми върви, пък да видим колко хляб ще стигне :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за идеята, Тили!
А! Ето една чудесна идея! Танче, разменихме си идеите! :)))
ИзтриванеПрекрасна седмица ти желая!
Тили, харесва ми във всичките варианти!
ОтговорИзтриванеВесе, варианти колкото искаш!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, всичките варианти се приемат много добре и от малки , и от големи у дома. Мноооого любими! Хубав ден, дано е със сняг;)
ОтговорИзтриванеМарта, облазявам те! Де да имаше това единомислие у дома! :)))
ИзтриванеА снегът изчезна - днес е мъгла и дъжд.
Поздрави!
Тили, много вкусно! Как ми се прииска сега една филийка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети! Това поне лесно се приготвя!
ИзтриванеПоздрави!
Инче,наистина много апетитни снимки,направо запреглъщах пред монитора!Моите и те се бонтуват срещу чесъна,но не им минава номера,слагам,пък който иска да яде и да видиш как им се услажда.Харесват ми всички предложени от теб версии както за добавки,така и за поднасяне!Хубав вторник!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеАз също слагам чесън, но се нарежда по ръба на чинията! :)))
Версиите добавих за подсещане. :)
Спокойна вечер!
Чудесни нови предложения, Тили,
ОтговорИзтриванепредставени и с разкошни снимки - неустоимо апетитно и изкушаващо...
Няма да пропусна и впечатляващия кейк на Вили...
Поздрави, хубав и усмихнат ден!
Благодаря, Диана! Радвам се че съм те впечатлила!
ИзтриванеСпокойна и уютна вечер!