С плънка |
Чудесно
зимно ястие, лесно за приготвяне. С него
може да се посрещнат и гости, а пък ако се добави плънка става още по-разнообразно и богато.
Продукти
8
вратни пържоли
1
кисела зелка
1
ч. ч. вино
3
– 4 с. л. олио
зелев сок
0,5 ч. ч. ако не се солят пържолите
вода 0,5 ч. ч.
подправки
на вкус – аз сложих кимион, чесново брашно, къри,чубрица
сол (без
сол, ако се използва зелев сок)
червен
пипер
Приготвяне
Подправките
се смесват.
От
зелето се отделят по възможност по-големи листа, за да се увие всяка пържола в
отделен лист. Твърдите жилки се отстраняват.
Месото
се нарязва на пържоли, които леко се начукват и поръсват с подправките. Ако се използва зелев сок, пържолите не се
солят. Ако не се използва се посоляват
Всяка
пържола се увива стегнато на сарма с
листо кисело зеле.
Сармите
се нареждат в тава (гювеч, съд от йена стъкло), заливат се със смес от вода и
зелев сок (1:1), виното и отгоре олиото.
Покриват се с капак или фолио.
Ако
се пекат в тава, тя се поставя в предварително загрята фурна. Ако се пекат в
гювеч или съд от йена стъкло се поставят в студена фурна.
Пекат
се на силна фурна – 220 С. Като заври течността, температурата се намалява на
180 градуса С и така се пекат около час, час и половина. На средата на печенето
сармите може да се обърнат.
10-тина
минути преди да се извадят, капакът или фолиото се махат, сармите се
поръсват с червен пипер и се запичат още малко. Или още по-добре - червения пипер да се сложи в сгорещено олио за секунди, само колкото да оцвети мазнината и с нея да се полеят сармите.
Може
да се поднесат с картофено пюре или задушен ориз.
И
вариант с
Плънка
1/3
ч.ч. ориз
300
г шарено свинско месо; или пилешки бутчета; кайма; шунка (колбас), или смес от
тези меса, нарязани на парченца.
стрък
праз лук или глава кромид лук
Всички
съставки се смесват и се поставят върху пържолата. Увива се стегната сарма,
като пържолата остава отгоре и се поставя в тавата. Става нещо подобно на
капама. Продължава се по горната процедура.
Плънка
може да се приготви и с други продукти.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
страхотни, Инче! Обожавам пържоли в зелев лист, а ти си го поднесла толкова изкусително!
ОтговорИзтриванепоздрави и хубава вечер на теб!
Пепа, наистина са страхотни! Месото става крехко и се овкусява много добре. Даже тези без плънка като че ли по ми допадат, пък и е толкова лесно за приготвяне!
ИзтриванеПрегръдка и хубава вечер и на теб!
Примамливо вкусно изглежда и с удоволствие бих опитала да приготвила.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна вечер.
И е вкусно, не само изглежда! :) Пък и лесно.
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер и на теб, Габи!
Никога не съм опитвала, още един пропуск - по нашия край не се приготвя тази вкусотия. Но ще опитам, Тили, само да се прибера вкъщи и да си имам хубаво кисело зеле (това от магазина наистина не струва нищо). Благодаря ти за идеята, реализирала си я толкова апетитно, че човек може да огладнее само от вида й. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден ти желая!
Гери, трябва да го опиташ!
ИзтриванеРадвам се че предизвиквам такива асоциации! :)))
Приятна вечер!
Това наистина е много изкушаващо! Тили, ако знаеш откога се каня да завия пържолки в зелев лист, и все отлагам. Този път обаче, след като видях и твоите, няма да се стърпя повече. Планувам... Благодаря ти за примамливото предложение!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Добре че са блоговете и ФБ, та да се подсещаме! :)
ИзтриванеНадявам се да останеш доволна, след като го направиш!
Лека вечер!
Ох, каква красота, Тили! Преди малко хапнах и пак ми се дояде! Това не може да е истина! Обезателно ще ги опитам! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Намери още малко местенце и за тях! :)))
ИзтриванеУютна вечер!
Много, много вкусно изглеждат и двата варианта! Имам една изостанала кисела зелка, и вече знам какво ще я направя, благодаря за идеята! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеди, то ще ти трябват няколко листа. С останалото зеле ще приготвиш пак нещо вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Наистина са много вкусни, специалитет на майка ми са:)
ОтговорИзтриванеОх, тази майчица! Вкусно готви!
ИзтриванеНо и дъщерята не пада по-долу! :)
Поздрави, Траянче!
Толкова са апетитни, Тили!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПоздрави!
E, Тилия, как не отворих тук по-рано....току-що накиснах моите пържоли в прясно мляко, нищо ..следващия път.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Мария, при всички положения ще има следващ път! Сезона на свинското и киселото зеле е!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотни! Останаха ми очите в снимките, Тили! Ама много, много вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила! Хубава вечер!
Благодаря, Ив! Наистина се получава вкусно!
ИзтриванеПрегръдка и уютна вечер и на теб!!
Тили, аз научих тази рецепта от Жоро Бордовси и винаги когато я приготвям ще си спомням за него. Беше велик човек и приятел. Светла му памет, натъжих се. Чудесни са и твоите пържоли в зелев лист.
ОтговорИзтриванеАз също съм чела и правила негови рецепти.
ИзтриванеПоздрави!
Ох напълни ми се устата и двата варианта много ми харесват, не съм ги правила с цели пържолки, само с кълцано месо, но така са върхът! Жестока сиии! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛина, опитай с цели пържоли. Тъкмо е и по-бързо. Ако пък ти харесва с някаква плънка, импровизирай.
ИзтриванеБлагодаря ти и прегръдка от мен!
Олее Инче много вкусно,останаха ми очите в снимките.Обезателно ще ги опитам,толкова са апетитни!Децата не си падат много по зелето,но на мъжът ми ще му хареса много. Поздрави Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Надявам се вкусното впечатление от снимките да се затвърди, след като опитате! Пък може децата и да проядат! :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасно предложение. Инче!
ОтговорИзтриванеНаправо ми останаха очите в тази рецептичка! Много много изкусително!
Приятен петък!
Благодаря, Аля!
ИзтриванеПриятен и на теб!
И аз не съм завивала цели пържоли в зелеви листа а само накълцано месо, но купя ли си кисела зелка ... това ще направя с нея :) Ох, направо ме изкуши Инче с това твое представяне! Изглежда адски апетитно ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави мила!
Дани, благодаря! Радвам се че съм те изкушила! Да споделиш, като направиш!
ИзтриванеПрегръдки!
Пържолите в зелев лист са наистина страшно вкусни,скоро обаче не съм правила,Инче,пък и са супер лесни и бързи в подготовката,харесва ми и втория вариант,а най-много колко красиво си ги поднесла,като за списание!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси,благодаря ти! Приятно ми е, че са ти направили добро впечатление!
ИзтриванеПрегръдка!
О, тези са на особена почит и у нас.
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки, Ина! Поздравления!
Усмихнат и ползотворен уикенд!
Прегръдка!
И си заслужава да са на почит!
ИзтриванеБлагодаря, Ирме!
Приятни почивни дни!
Прегръдка!
От вкусно,по-вкусно е при теб........
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! И при теб също!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Любимо, зимно, българско... как ми се дояде от апетитните ти снимки, Тили! :)
ОтговорИзтриванеКолко вярно ги определи!
ИзтриванеБлагодаря, Тики!