Рецептата
е доста стара, записала съм я в тефтерите от времето на първите кулинарни
предавания по телевизията. Тогава на мода в кухнята бяха тавите от йена стъкло,
не че не може да се приготви в друга! Може да се ползва гювеч или друг вид тава.
За
името - нямам представа защо се казва така.
Продукти
1
пиле
800
г белени домати от консерва (1 буркан) или пресни домати
3-4
с.л. олио
1-2
глави чесън
1
ч.л. захар
чубрица
сол
Приготвяне
Доматите
се смачкват или пасират. Ако са пресни
се рендосват на едро ренде, за да се махне ципата, или се обелват и пасират. Прибавя
се захарта, чубрицата и ако е необходимо
– сол. Да се внимава, защото обикновено доматите от консерва са солени, а и
след като се изпече, става още по-солено!
Почистеното
и измито пиле се нарязва на порции. Поръсва се с малко сол и червен пипер. Подрежда се в тавичка от йенско стъкло върху
малко от доматения сос. Разпределят се скилидките чесън и се залива с останалия
сос. Отгоре се поръсва с олиото и се
захлупва с капак.
Съдът
се слага в студена фурна (ако е йенско стъкло или гювеч). Загрява се до 200 – 220 градуса и като заври сосът се
намалява на 180 градуса.
Пече
се да остане на мазнина.
Кюфтета с
доматен сос на фурна
С царевично хлебче на Ева Тонева |
Рецептата
е същата като „Пиле Качатра” (затова ги сложих в една публикация, макар
приготвени по различно време), само че е с кюфтета. Получи се бързо и вкусно
ястие.
Продукти
За кюфтетата
500
г кайма
1
глава лук
1
яйце
филия
хляб или галета
подправки
на вкус
Приготвяне
Каймата
се смесва със ситно нарязаната или рендосана глава лук, яйцето, предварително
накиснатата и след това изстискана филия хляб или галетата и подправките.
Оформят се кюфтетата и се овалват в брашно.
От тук натам процедурата е като при „Пиле Качатра”. Подреждат се в тавичката, заливат се с доматения сос, поръсват се с олио и се пекат.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!