вторник, 18 март 2014 г.

Пиле Качатра и Кюфтета с доматен сос на фурна





Пиле Качатра
Рецептата е доста стара, записала съм я в тефтерите от времето на първите кулинарни предавания по телевизията. Тогава на мода в кухнята бяха тавите от йена стъкло, не че не може да се приготви в друга! Може да се ползва гювеч или друг вид тава.
За името - нямам представа защо се казва така.
Продукти
1  пиле
800 г белени домати от консерва (1 буркан) или пресни домати
3-4 с.л. олио
1-2 глави чесън
1 ч.л. захар
чубрица
сол

Приготвяне
Доматите се смачкват или пасират.  Ако са пресни се рендосват на едро ренде, за да се махне ципата, или се обелват и пасират. Прибавя се захарта, чубрицата  и ако е необходимо – сол. Да се внимава, защото обикновено доматите от консерва са солени, а и след като се изпече, става още по-солено!
Почистеното и измито пиле се нарязва на порции. Поръсва се с малко сол и червен пипер.  Подрежда се в тавичка от йенско стъкло върху малко от доматения сос. Разпределят се скилидките чесън и се залива с останалия сос. Отгоре се поръсва  с олиото и се захлупва с капак.
Съдът се слага в студена фурна (ако е йенско стъкло или гювеч). Загрява се до  200 – 220 градуса и като заври сосът се намалява на 180 градуса.
Пече се да остане на мазнина.



Кюфтета с доматен сос на фурна
С царевично хлебче на Ева Тонева

Рецептата е същата като „Пиле Качатра” (затова ги сложих в една публикация, макар приготвени по различно време), само че е с кюфтета. Получи се бързо и вкусно ястие.
Продукти
За кюфтетата
500 г кайма
1 глава лук
1 яйце
филия хляб или галета
подправки на вкус

 Приготвяне
Каймата се смесва със ситно нарязаната или рендосана глава лук, яйцето, предварително накиснатата и след това изстискана филия хляб или галетата и подправките. Оформят се кюфтетата и се овалват в брашно. 


От тук натам процедурата е като при „Пиле Качатра”. Подреждат се в тавичката, заливат се с доматения сос, поръсват се с олио и се пекат.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

четвъртък, 13 март 2014 г.

Нахут с кисело зеле , запечени на фурна




Приготвих го по същият начин, както приготвям Зрял боб с кисело зеле, запечен на фурна  . По вкус въобще не му отстъпва!
Продукти
2 ч. ч. нахут
половин кисела зелка
2 глави кромид лук или  праз лук
¾ ч. ч. олио
1 ч. л. червен пипер  или 1 с. л. доматено пюре  
подправки – джоджен; чубрица; кимион;
по желание – няколко скилидки чесън
сол

Приготвяне:
За по-бързо готвене използвам  тенджерата под налягане.
Изчистеният и измит нахут се кисне в студена вода поне 12 часа. Още първият път, когато готвих нахут, смених няколко пъти водата. Много-по-късно прочетох някъде, че така било правилно. Изплаква се, залива се  със студена вода и ври докато омекне.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от  сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле,  нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя се малко вода и се задушава, докато омекне.
Когато е готово се прибавя червения пипер (доматеното пюре), подправка по избор, чесъна и отцедения нахут.
Всичко се смесва, долива се малко от нахутената вода и се оставя да поври малко, за да се опита на сол как е. Ако е необходимо се посолява.
Прехвърля в тава, пръстен гювеч, съд от йена стъкло. Отгоре се поръсва с останалото олио. Може да се добави препечена суха чушка или люто чушле.
Ако се ползва гювеч или съд от йена стъкло се поставя в студена фурна. Загрява се на силна температура и след като течността заври, се намалява на умерена температура – 180/190 градуса С.
Запича се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 11 март 2014 г.

Торта с шоколадова глазура и филирани бадеми




Обикновена, домашна. Това беше тортичката за Осми март. Един - насам, друг - натам, само аз се почерпих на празника, другите я опитаха на следващия ден. Бяха единодушни в положителната оценка, даже внукът каза „ Това е торта – сиропирана, с много крем и с шоколадова глазура!”

Продукти
Блат
2 яйца
¾ ч. ч. захар
¾ ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
олио за намазване на формата
Крем
250 г кисело мляко
захар на вкус
2 – 3 пълни с. л. крем Ole  с вкус на ванилия на Dr.Oetker
Сиропиране
Сироп от бял компот или сироп от захар и вода
Глазура
2 с. л. какао
2 с. л. захар
1 – 2 с. л. вода
масло колкото малък орех
Декорация – филирани бадеми


Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Добавя се брашното, предварително пресято с бакпулвера и леко се размесва.
Сместа се излива в намаслена форма с откопчаващ се ринг, с диаметър 16 см.       
Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Оставя се на решетка да изстине, като преди това се минава с остър нож по стената, но тя не се отстранява.
Напълно изстиналия блат се разрязва на три еднакви пласта.
За крема – киселото мляко се смесва със захар на вкус. Прибавят 2 с. л. крем  Оле и леко се разбива. Ако е необходимо се добавя още от крема, за да се получи желаната гъстота и се разбива 3 минути.
Двата долни блата се сиропират. Намазват се с крема.  Слагат се един върху друг. Отгоре се поставя третия блат.
За глазурата се смесват какаото, захарта и водата. Съдът се слага на водна баня. Сместа се бърка, докато захарта се разтопи. Накрая се добавя маслото.
Тортата се намазва с глазурата и се украсява с  филирани бадеми. Моите бяха последни в пликчето и не стана украсата, която исках, само загатва :) Това не попречи на вкуса, а на вида!


И малко пролетно настроение: 



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

неделя, 9 март 2014 г.

Пиле с булгур, чушки и домати





Да прибавя още една рецепта към колекцията с булгур. За тези, които постят, може да се направи и без месо.


Продукти
1 пиле - около 800 г
1 ч.ч. булгур
2 глави лук
4–5 бр. чушки
2-3 бр. домати
100 мл олио
сол
магданоз

Приготвяне
Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода.
В сгорещеното олио за малко се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните на дребно чушки и след като омекнат, обелените и нарязани на ситно домати. Като се поизпари течността почти наполовина, се прибавя булгура и 2 чаши от пилешкия бульон (или съгласно упътването на опаковката) и се опитва на сол.
Ястието ври на тих огън. Когато булгурът е почти готов, се прибавят порциите пилешко месо и ври още десетина минути.
Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се отстранява от огъня.
Ястието може да се запече на фурна и тогава става още по-вкусно.
През зимата може да се ползват консервирани домати и печени чушки.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

вторник, 4 март 2014 г.

Царевични питки




 
Отдавна се каня да направя царевични питки. Все си мислех че ще станат много ронливи.
Доверих се на рецептата  на  Ева Тонева и не сгреших! Получиха се страхотни меки, леки, някак въздушни питки! Имах чувството че вътре са кухи, но като разчупих бяха плътни.
Източник
  
Продукти
250 г царевично брашно
250 г бяло брашно
7 г суха  мая
350 мл топла вода
4 с.л. зехтин + за намазване
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол


Приготвяне
Двата вида брашно се пресяват заедно със солта и маята.
В средата се прави кладенче и в него се изсипва захарта, зехтина и постепенно водата. Разбърква се добре и се замесва меко тесто. Поставя се в намазнен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Тестото се разделя на равни части. Аз разделих на 8. Оформят се на питки. Нареждат се на разстояние в тава, върху хартия за печене. Намазват се със зехтин, покриват се и се оставят на топло да втасат още 20 – 30 минути. Отново се намазват със зехтин. По желание се поръсват с царевично брашно.

Пекат се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.

Изваждат се и се оставят върху решетка, за да се охладят.
  

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!